Vlada KS okrenula leđa hotelima i turizmu u vrijeme korone

Vlada KS okrenula leđa hotelima i turizmu u vrijeme korone


Redakcija portala Crna-Hronika donosi vam listu djelatnosti koje mogu tražiti novčanu naknadu od Vlade kantona Sarajevo zbog zabrane rada svojih privrednih subjekata.

Kao što je Vlada KS objavila na službenoj stranici Javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća radnicima za mjesec mart 2020-te godine, uslijedili su brojni negativni komentari vlasnika hotela, ali i osoba koje se bave turizmom kao djelatnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prijavu na ovaj Javni poziv mogu podnijeti samo ona pravna i fizička lica koja imaju sjedište na području Kantona Sarajevo a ispunjavaju sljedeće uvjete:

  1. Da im je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbom štaba civilne zaštite (lista zabranjenih djelatnosti po KD BiH 2010 možete pogledati ovdje)
  2. Da su ispunjene obaveze po osnovu javnih prihoda zaključeno sa 31.12.2019 godine
  3. Da je zadržan broj prijavljenih radnika na dan 31.12.2020. osim onim radnicima kojima je istekao ugovor o radu i/ili koji su sporazumno raskinuli radni odnos.

Ministar Draško Jeličić je pozvao sve čija je djelatnost zabranjena naredbama štabova civilne zaštite da se prijave na javni poziv.

“Pozivaju se fizička i pravna lica da se prijave na javni poziv kako bi im se obezbijedila sredstva za isplatu dijela plate za mjesec mart, u zavisnosti od trajanja perioda zabrane djelatnosti”, kazao je Jeličić.

Mjere Vlade koje imaju za cilj da pomognu privredi zbog pandemije, nedovoljne su , kazao je za “Avaz” Rasim Bajrović, direktor Grupacije “Europe Group”, koja je vlasnik hotela “Europe” i “Holiday”.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Zbog toga apeliramo na vlast da posebno tretira pomoć najugroženijim privrednim granama, a posebno hotelskoj branši i renomiranim hotelima, koji zapošljavaju najveći broj radnika u ukupnoj turističkoj industriji i koji godinama itekako pune budžete naše države. Želim istaknuti samo jedan primjer Grupacije “Europe Group”. Naša grupcija je samo u posljednjih deset godina uplatila državi poreza na dobit, PDV-a, doprinosa za radnike, turističke i boravišne takse i drugih davanja više od 70 miliona maraka, a javnim državnim preduzećima za komunalne i druge usluge oko 20 miliona KM – kazao je Bajrović.

Bajrović: Vlada FBiH mora pomoći hotelskoj branši, posebno renomiranim hotelima, koji državi uplaćuju milione


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija