Vlada Livanjskog kantona proglasila neradne dane za Uskrs u skladu s “zakonom iz Herceg-Bosne”

Vlada Livanjskog kantona odlučila je proglasiti neradne dane povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, usklađujući se s praksom koja se temelji na zakonu iz perioda Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Livanjskog kantona obavijestilo je građane da će 29. marta, Veliki petak, biti neradni dan u tom kantonu, kao i 1. april, Uskrsni ponedjeljak.

“Na navedene dane poslodavci, ustanove, tijela uprave kao i druge pravne osobe ne rade”, istaknuto je na službenoj stranici Livanjskog kantona.

Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o blagdanima i neradnim danima Hrvatske Republike Herceg Bosne, objavljenom u Narodnom listu HR HB, broj 45/95.

Navedeni zakon o blagdanima i neradnim danima datira iz vremena Hrvatske Republike Herceg-Bosne te je službeno objavljen u prosincu 1995. godine.

Prema tom zakonu, devet dana bilo je označeno kao neradni u Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, uključujući Nova godina, Velika Gospa, Uskrsni ponedjeljak, Praznik rada, Dan svehrvatske državnosti, Velika Gospa, Dan sjećanja na mrtve, Dan proglašenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne te božićni blagdani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79