Vlada Njemačke: Legitimno predstavljanje moglo bi pojačati podjele u BiH

Vlada Njemačke dala je važno pojašnjenje njemačke parlamentarno pitanje koje je podnio zastupnik Zelenih Manuel Sarrazzin u vezi s tekućim pregovorima o reformi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Da bi se zaustavila diskriminacija građana BiH, koji se ne pridružuju nekom od konstitutivnih naroda, “provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić Finci iz 2009. godine kroz ustavne promjene je presudna”, kaže Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke”, navodi se u dokumetu Vlade Njemačke.

Prevladavanje etničke podjele zemlje trebalo bi da bude vodeći politički cilj, rečeno je u stavu, prenosi Patria.

“Njemačka vlada mišljenja je da bi princip “legitimnog političkog predstavljanja“, o kojem se raspravljalo u kontekstu izborne reforme, mogao dodatno produbiti podjelu BiH i zakomplicirati provedbu relevantnih sudskih presuda. Ovo predstavlja izrazito distanciranje Vlade Njemačke od 3. mostarskog sporazuma koji iznosi principe za izmjenu izbornog zakona i odbacivanje političkog stava HDZ-a BiH”, navodi se u objavi Vijeća za politiku demokratizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79