Vlada Republike Hrvatske zabrinuta zbog “Aluminija

Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopćenjem u kojem se navodi da “izražava zabrinutost i žaljenje” što je došlo do prestanka rada mostarskog “Aluminija”, “jednog od strateških ekonomskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za ekonomski razvoj cijele Bosne i Hercegovine”.

– Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska vlasnik 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom “Aluminij” d. d. Mostar – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru “Aluminija” primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva “Aluminij” s potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici Vlade Hrvatske uoči sljedeće sjednice Skupštine društva “Aluminij” obaviti konsultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim “Aluminijem”.

– Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u “Aluminiju” može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama. Provođenje tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH – poručili su iz Vlade RH.

Zbog eskalacije problema u mostarskom “Aluminiju” hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je zatražila očitovanje Vlade RH te je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.

Proizvodni pogodni “Aluminija” ugašeni su u noći sa 9. na 10. jula, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije “Aluminij” nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, “Aluminijev” dug za električnu energiju sa 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79