Vlada RH traži objašnjenje BiH o aerodromu kojeg Vučić i Dodik grade u Trebinju

Projekat Aerodroma Trebinje, koji bi mogao koštati 100 miliona eura, pa i više, izazvao je pažnju i vlasti Republike Hrvatske koja od Bosne i Hercegovine sada traži objašnjenje šta se tačno planira graditi u tom pograničnom području.

Koncem aprila, raspisan međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Aerodrom će se nalaziti na kraškom području 14 km zapadno od centra Trebinja i zauzimati će površinu od preko 300 hektara.

Podsjetimo, krajem aprila ove godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potvrdio je da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima naše zemlje u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Momirović je tada pojasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom u Trebinju koji će koštati između 80 i 100 miliona evra, a da kontrolu neba ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

U međuvremenu, podsjetimo, mediji iz Hrvatske iznijeli su bojazni da – Beograd planira u Trebinju stacionirati ruske i(li) srpske lovce.

“Aleksandar Vučić i Srbija u potpunosti plaćaju, a Milorad Dodik gradi golemi međunarodni aerodrom u Trebinju, s terminalom većim od 7.000 kvadrata i pistom dužom od zagrebačke i beogradske!”, pisala je u maju ove godine splitska “Slobodna Dalmacija”.

Institucije Hrvatske aktivirale su se sredinom ovog mjeseca u vezi s ovim pitanjem.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dr Tomislav Ćorić zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zvaničnu informaciju o ovom projektu.

“Sukladno odredbama članka 3. Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, molim Vas da nam kao zainteresiranoj državi dostavite informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju zračne luke Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina”, napisao je ministar Ćorić u dopisu ministrici Biseri Turković.

Informacija je, također, upućena na znanje i ministrici Vladi RS-a Srebreniki Golić, a o svemu je upoznato i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Radmanom Grlićem na čelu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH zasad se ne oglašavaju, no posve je izvjesno da Hrvatska neće posustati u pogledu Vučićevog i Dodikovog projekta.

Ključno je pitanje koje se postavlja u našem zapadnom susjedstvu jeste – ko će letjeti s ovog aerodroma, pošto je okolna mreža zračnih luka više nego dovoljna?
Saradnja / Vučić: Srbija gradi aerodrom kod Trebinja

“Trebinju ne gravitira baš puno ljudi, a tamošnji turizam je još u povojima? Ako se cilja na iseljene u svijet, njima je na samo 30-ak kilometara dalje Dubrovnik.

Ekonomske logike za aerodrom Trebinje već na prvi pogled nema ni u tragovima, no neku drugačiju logiku nude možda koruptivni interesi ili kuloarska nagađanja kako se investicijom Aerodroma Srbije zapravo kamuflira buduću vojnu namjenu tog objekta. Možda će u istočnoj Hercegovini za koji mjesec prve konture dobiti pista koja zapravo kani udomiti eskadrile ruskih ili srpskih lovaca? Gabariti uzletno-slijetne staze možda se kroje po ruskim transportnim “antonovima”, a ne po Boeingu 777, kako se deklarira u konkursu?”, pitaju se u Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79