Vlada RS-a će predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini

Saopćenje je stiglo nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage

Vlada Republike Srpske utvrdit će i Narodnoj skupštini RS-a predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, saopćeno je danas iz Vlade.

Saopćenje je stiglo nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage.

– S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija RS-a, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini, navodi se u saopćenju.

Vlada Republike Srpske, kako se navodi, osuđuje odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, te ocjenjuje da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.

– Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostat će imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo RS-a da bude vlasnik svoje imovine”, dodaje se u saopćenju, prenosi RTRS.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. septembra, da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske”, jer je to nadležnost BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79