Vlada RS-a donijela set zakona za povećanje plata svih radnika u entitetu

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na današnjoj sjednici donijela je niz zakona koje će uputiti na razmatranje entitetskoj Narodnoj skupštini zahvaljujući kojima će biti povećane plate svim zaposlenim na području RS-a.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a, na konferenciji za novinare nakon sjednice održane u Banjaluci rekao je da je donesena odluka da će najniža plata u RS-u biti 540 KM, odnosno za 20 KM veća nego do sada. Pored toga povećan je neoporezivi dio plate sa 500 na 700 KM, a razlika će ići u korist povećanja plata radnicima.

Doneseni su i prijedlozi zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, te izmjenama zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, u oblasti kulture, Ministarstvu unutrašnjih poslova i u oblasti pravosuđa, osim sudija i tužioca.

Ovim zakonima zaposlenim u navedenim oblastima plate se povećavaju za pet posto, dok se zaposlenima u zdravstvu plate povećavaju za šest posto. Pored toga plate zaposlenim u ovim oblastima biće povećane i po osnovu izmjena i dopunama zakona i porezu na dohodak kojim se neoporezivi dio plate povećava 500 na 700 KM.

Ove zakonske prijedloge treba da potvrdi Narodna skupština RS-a a Vlada RS zatražiće održavanje posebne sjednice, kako bi procedure bile završene do kraja maja, a primjena počela od juna.

Za ova povećanja plata Vlada RS-a se u budžetu odriće 70 miliona KM.

Višković je pojasnio da će na primjer radnik zaposlen u oblasti zdravstva sa 800 KM plate imati povećanje od 8,1 posto ili 65 KM, a sa platom od 1.000 KM 7,7 posto ili 77 KM, sa 1.500 KM 7,1 posto ili 107 KM, za 2.000 KM 6,9 posto ili 137 KM, a za plate preko 2.500 KM povećanje od 6,6 posto odnosno 197 KM.

U oblasti zdravstva dežurstva i prekovremeni rad koji je bio manje plaćen nego redovan rad izmjenama zakona izjednačeni su iznosi prekovremenog rada i dežurstava sa redovnima radom.

Višković je istakao da će manjak u budžetu koji će nastati ovim povećanjem plata nadoknaditi rastom prihoda u ovoj godini.

“Primjetili smo nelogičnost u privrednom ambijentu, značajan broj radnika prijavljivan je na četiri sata i poslodavci su obaveze plaćali na 50 posto od isplaćene plate. Sa izmjenama današnjeg prijedloga koji će ići u Narodnu skupštinu biće propisana obaveza da bez obzira da li radnik bio prijavljen na četiri ili šest sati… Porezi i doprinosi će biti plaćani na najnižu cijenu rada koja će usvajanjem uredbe biti 540 KM”, kazao je Višković i dodao da po tom osnovu očekuju priliv 20 miliona KM u budžet.

Naglasio je da će sa novim povećanjem najniže plate u RS-u iznositi 276 evra, a da je najniža plata 208 evra u entitetu Federaciji BiH, 272 u Srbiji, 250 od 1. jula u Crnoj Gori i 247 evra u Sjevernoj Makedoniji.

Premijer RS-a naglasio je da je prosječna plata u RS-u u aprilu iznosila 998 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79