Vlada RS-a planira čak za 12 puta povećati troškove osiguravajućim društvima

Novi trošak predviđen Nacrtom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je po ocjeni osiguravača, u trenutnom obliku i formi, poguban za njihovu djelatnost

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske planira da od društava za osiguranje naplaćuje paušalno pet odsto od bruto premije za troškove liječenja osoba povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama. Uvođenje novog nameta koji je čak 12 puta veći od sadašnjih troškova izazvao je ozbiljnu zabrinutost u sektoru osiguranja jer dovodi u pitanje njihov opstanak.

Novi trošak predviđen Nacrtom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je po ocjeni osiguravača, u trenutnom obliku i formi, poguban za njihovu djelatnost.

Društva za osiguranje u RS-u traže da se odustane od promjene zakona, odnosno da i dalje svako društvo plaća troškove liječenja za povrijeđene u nezgodama za koje su odgovorni njihovi osiguranici.

Po podacima sa kojima raspolažu osiguravajuće kuće to je između 0,35 i 0,40 odsto od fakturisane premije osiguranja od auto odgovornosti, odnosno daleko ispod pet odsto koliko se planira uzimati u narednom periodu.

Udruženje društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske, u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a, traži od resornog ministarstva i Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne Skupštine Republike Srpske da dobro razmisle prije nego što im se ovaj namet uvede kao obaveza.

Oni u svojim prijedlozima i sugestijama na nacrt Zakona predlažu da se prepiše odredba iz Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Prema toj odredbi, “Društvo za osiguranje dužno je Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nadoknaditi stvarnu štetu u okviru odgovornosti svog osiguranika i u granicama obaveza preuzetih ugovorom o osiguranju”.

Stvarnom štetom smatraju se troškovi liječenja i drugi nužni troškovi oštećenog, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju.

“Svako drugo suprotno regulisanje i nametanje obaveze društvima bez konsultacije aktuara kao stručnih lica, organa nadzora, značajno bi ugrozilo rad društava za osiguranje i strukturu premije osiguranja”, navode u ovom Udruženju.

Oni napominju kako predložena naknada od pet odsto ne postoji u Federaciji BiH, što će ih odmah staviti u neravnopravan položaj sa društvima iz tog entiteta.

“Posebno želimo istaći činjenicu da je premija AO osiguranja u Republici Srpskoj niža za 10 odsto u odnosu na Federaciju BiH, a uvođenje dodatnog nameta otvorilo bi pitanje opravdanosti rada društava na teritoriji Republike Srpske. Onaj nije dovoljna za troškove pribave i šteta, tako da nema prostora za bilo kakva parafiskalna davanja određena u paušalnom iznosu”, upozoravaju osiguravači.

Inače, prema zvaničnim i javno dostupnim podacima ukupna premija od autoodgovornosti na teritoriji Republike Srpske u prošloj godini je bila nešto preko 142 miliona maraka.

Za šest mjeseci ove godine, ona iznosi 72,3 miliona KM, što pokazuje kako se trendovi ne mijenjaju.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je Nacrt Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju na 22. redovnoj sjednici, u maju ove godine i uputila ga na javnu raspravu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79