Vlada RS-a: Sarajevo nije bilo pod opsadom tokom rata nego se radilo o blokadi

Vlada Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici razmatra Izvještaj o radu “međunarodne” komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Na sjednicu, kojoj prisustvuje i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, videolinkom se uključio i predsjednik ove komisije, izraelski profesor na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu Rafael Izraeli.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske formirala je ranije dvije odvojene komisije koje će istraživati zbivanja u Srebrenici i stradanja Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Objema komisijama predsjedavaju historičari iz Izraela, koji su u dosadašnjim istupima jasno pokazali pristrasnost i neobjektivnost, pri čemu je na čelu one koja je zadužena za dešavanja u Srebrenici, historičar Gideon Greif, dok drugu komisiju, koja istražuje dešavanja u Sarajevu, vodi Izraeli.

Po sastavu obiju komisija, jasno se nazire krajnji ishod “naučnog” istraživanja: u Srebrenici se nije desio genocid, a u Sarajevu je stradao ogroman broj Srba, pri čemu se ne spominje činjenica da su u najvećem broju slučajeva stradali od granata Mladićeve armade, ispaljenih s okolnih brda. I o jednom i o drugom slučaju postoje vrlo jasne presude Međunarodnog suda u Haagu, koje ova komisija ima zadatak da potpuno zanemari i “proizvede” novu istinu.

“Sarajevo nije bilo u opsadi tokom rata u BiH nego se radilo o blokadi”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, predstavljajući Izvještaj komisije o stradanju Srba u Sarajevu.

Rekao je da su Izvještajem obuhvaćena silovanja, ubistva i drugi zločini nad Srbima te da pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu.

Naglasio je da će Vlada RS-a prihvatiti rezultate ovog izvještaja te da vjeruje da će sagledavanje istine doprinijeti pomirenju između naroda u BiH.

Naglasio je da će izvještaj biti preveden na više jezika, a uskoro će biti otvoren i internet-sajt.

Dodao je da su izvještaj sačinili najvjerodostojniji autoriteti na svijetu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79