Vlada RS na kamate za zaduženje daje 220 miliona KM

Budžetom bh. entiteta RS za 2024. godinu, na kamate od zaduženja, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu izdvaja se nevjerovatnih 223 miliona i 596 hiljada maraka.

Vijednostni papiri koštat će RS najviše – 110 miliona maraka. Kamate na primljene zajmove u zemlji su svega dva miliona i 279 hiljada maraka, ali je zato skup novac koji dolazi iz inostranstva, zbog čega će biti plaćena kamata od skoro 95 miliona.

Troškovi servisiranja svih tih zajmova koštaju RS oko 15 i po miliona, dok su kursne razlike i zatezne kamate 30 hiljada, odnosno 52 hiljade maraka, javlja BN.

“Za 2021. godinu, koja nije bila tako davno, rashodi koje je Republika Srpska plaćala za kamatu za zaduženja, su bili oko 120 miliona maraka. U ovoj godini to je više od 220 miliona za iste namjene, što govori da se zaduženje ubrzalo. Sve je to zbog skupljeg zaduživanja, odnosno povećavaju se kamate zbog ubrzanog zaduživanja koje se moraju vratiti”, poručuje Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

“A kamate se povećavaju, jer je i rizik zaduživanja RS sve veći. Ulaganja u trezorske zapise i obveznice nisu više tako ni povoljna ni poželjna”, objašnjava Trivić.

Dok se kuburi sa dugovima prema dobavljačima, porezima i doprinosima u javnom sektoru i nezadovoljnim radnicima u svim oblastima, novca za vraćanje dugova, uključujući i kamate, ne smije da fali. Jer se povjerenje u finansijske institucije ne smije izgubiti, ni po koju cijenu.

“To pokazuje da se s jedne strane zaduživanjem krpe rupe u budžetu, ali i da se to onda mora servisirati, vraćati. I onda dođete u situaciju da morate usaglašavati brzinu zaduživanja i vraćanja, zbog povjerenja finansijskih institucija koje su raspoložene i u mogućnosti da finansiraju budžet na taj način, to pravovremeno i radile”, kaže Zoran Pavlović.

Da su u Vladi RS vrlo oprezni kada je u pitanju vraćanje dugova, govore podaci s banjalučke berze, prema kojima je Ministarstvo finansija RS isplatilo 540 hiljada maraka krajem marta samo na kamate. I tako na svakih nekoliko dana se plaćaju milionski dugovi, kako glavnice tako i kamate, zbog prethodno uzetih zaduženja. Jer međunarodno tržište su već izgubili, a ako se usude da izgube domaće, minus u budžetu RS ne bi nikada došao ni do pozitivne nule, a kamoli plusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79