Foto: Fena
Vlada RS neće da plati višemilionski dug: Snosit će ga državne institucije

Vlada RS neće da plati višemilionski dug: Snosit će ga državne institucije


Dug Vlade Republike Srpske prema slovenačkoj firmi “Viadukt” narastao je na 53 miliona eura, povećavši se za 10 miliona u protekle dvije godine, dok obaveza isplate stiže na adresu državnih institucija.

Naime, prema presudi donesenoj prije više od dvije godine, obaveza plaćanja ovog duga pala je na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, iako je primarni dug trebao biti isplaćen od strane Vlade RS.

Prema riječima advokata Predraga Baroša, iznos dugovanja se svakodnevno povećava zbog kamata koje se obračunavaju na osnovicu. Trenutno, dug raste za približno 20 hiljada maraka dnevno, što dodatno opterećuje budžet državnih institucija.

Podsjećamo, ovaj dug je nastao nakon što je Vlada RS 2004. godine potpisala ugovor o koncesiji vrijedan 165 miliona eura sa slovenačkom firmom za izgradnju hidroelektrana “Krupa2” i “Banjaluka Niska”.

Arbitraža je pokrenuta nakon što je u oktobru 2015. godine preduzeće “HES Vrbas”, većinski u vlasništvu slovenačke firme, podnijelo odštetni zahtjev od 46 miliona maraka zbog jednostranog raskida ugovora.

Unatoč jasnoj obavezi isplate, Vlada RS je pokušala odgoditi plaćanje štete, koristeći različite izgovore, uključujući i tvrdnju da se dug treba knjižiti državnim institucijama. Ova situacija dodatno se komplicira ugovorom iz 2017. godine, kojim je Republika Srpska preuzela obavezu plaćanja svih troškova eventualne arbitraže, koja je sada pala na teret Bosne i Hercegovine.

Dok se dug i dalje povećava, pitanje ostaje – ko će na kraju snositi odgovornost za ovu situaciju i kakve će posljedice imati na državne finansije?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija