Vlada RS pisala UN-u: Ako usvojite Rezoluciju o Srebrenici moglo bi doći do unutrašnjih sukoba

Vlada Republike Srpske (RS) uputila je pismo Ujedinjenim narodima izražavajući zabrinutost da bi usvajanje Rezolucije o Srebrenici moglo imati destabilizirajući utjecaj na Bosnu i Hercegovinu.

U pismu upućenom predsjedniku Generalne skupštine UN-a i svim misijama, Vlada RS tvrdi da bi takva rezolucija mogla ugroziti proces zacjeljivanja nakon rata te izazvati unutrašnje sukobe.

U izvještaju dostavljenom Vijeću sigurnosti UN-a, Vlada RS opisuje rezoluciju kao “antisrpsku” i tvrdi da je ona “krajnje neprihvatljiva”. Prema izvještaju, mnoge zemlje podržavaju rezoluciju na temelju obmanjujućih informacija koje je prenio ambasador BiH u UN-u, sugerirajući da postoji šira podrška unutar BiH za rezoluciju.

Dodatno, izvještaj naglašava da ni Predsjedništvo BiH ni Ministar vanjskih poslova nisu ovlašteni da samostalno odlučuju o vanjskoj politici BiH, koju može određivati samo kolektivno Predsjedništvo koje djeluje kao institucija. Također se tvrdi da je ambasador BiH u UN-u, Zlatko Lagumdžija, prekršio Ustav BiH sponzoriranjem rezolucije bez odobrenja tročlanog Predsjedništva.

Vlada RS smatra da bi rezolucija bila “jednostran i antisrpski dokument” koji ne priznaje da su sva tri konstitutivna naroda u BiH pretrpjela strahote tijekom rata.

Prema njihovom mišljenju, bošnjački političari i njihove pristaše mogli bi koristiti rezoluciju kao “političko oružje” da Srbe označe kao genocidne i da prikažu Bošnjake kao jedinu grupu koja je teško stradala tijekom rata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79