Vlada Tuzlanskog kantona uvodi kamere u 53 škole

Nakon što je u junu ove godine učenik osnovne škole u Lukavcu hicem iz vatrenog oružja ranio nastavnika škole, Vlada Tuzlanskog kantona je odlučila pooštriti sigurnosne mjere u školama na području ovog kantona.

Osigurana su sredstva za uvođenje video nadzora u školama, koje to do sada nisu imale, a planirano je i fizičko osiguranje škola, te izmjene zakonskih propisa kako bi se uspješno odgovorilo vršnjačkom nasilju i maloljetničkoj delikvenciji.

Oko sedamdeset škola na području Tuzlanskog kantona već ima instaliran video nadzor dok će, do početka ove školske godine, video nadzor biće postavljen u još 53 osnovne i srednje škole. U školama će biti osiguran i fizički nadzor, ali će se do početka nastave razmotriti najbolji modeli.

„Mi smo u planu kapitalnih izdataka, koji smo usvojili prošle sedmice za tih 53 škole dodijelili sredstva da i oni dobiju video nadzor.Sada slijedi izmjena propisa gdje ćemo osigurati da od sljedeće školske godine može startati i neka vrsta fizičkog osiguranja. Kako će ono biti, odrediće Vlada posebnim propisom“, kazao je Ahmed Omerović, ministar nauke i obrazovanja u Vladi TK.

Interresorna radna grupa, sastavljena od predstavnika kantonalne vlade, centara za socijalni rad, policije i psihologa, pripremila je, a kantonalna Vlada usvojila, Izvještaj o mjerama za prevenciju maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja u školama u Tuzlanskom kantonu. Kao što je to pokazao i slučaj iz juna ove godine, kada je maloljetni učenik ranio nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu, često se iza problematičnog ponašanja učenika krije njihovo zanemarivanje od roditelja.

„Centru za socijalni rad treba dati malo šira, veća ovlašćena u smislu postupanja u slučajevma kada roditelji odbijaju saradnju, odnosno ne daju svoju saglasnost koja je trenutno neophodna da se takva djeca, kroz odgovarajuće zdravstvene ustanove podvrgnu odredjenim tretmanima u cilju poboljšanja njihovog ponašanja. I u konkretnom slučaju, znači prije nego što se nemili dogadjaj desio, mjesno nadležni centar za socijalni rad je pokretao takvu inicijativu, na žalost, izostala je saradnja roditelja“, kaže Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora policije TK.

Roditelji djece sa problematičnim ponašanjem neće se ubuduće moći oglušiti o pozive razrednih starješina roditeljskim sastancima niti odbiti saradnju sa centrima za socijalni rad. Psiholozi, kao izuzetno važan faktor, ističu neophodnost da škole osim obrazovne, moraju preuzeti i odgojnu ulogu, i dati djeci priliku da svoje emocije, osjećanja i strahove ispolje kroz određene aktivnosti u školskim programima.

„I na nivou kad se desi neko dijete koje je u ponašanju problematičnije, moramo taj program aktivnosti, sa takvim djetetom, ubrzati i bolje se međusobno povezati svi ovi sektori. Od psihologa na nivou škole do zdravstvenog sektora, socijalnog sektora koji će ići u porodicu da ako tamo postoji, jer često je u porodici neki problem, i čitav taj jedan sistem puno bolje da se uveže da bi se reagovalo adekvatnije i brže“, kazala je Nermina Kravić, načelnica Dječije i adolescentne psihijatrije, UKC Tuzla.

Uprava policije aktivno radi na izradi novog Zakona o oružju koji bi Skupština Tuzlanskog kantona trebala usvojiti ove jeseni. Novine u zakonskom prijedlogu su da će se onemogućiti nabavljanje i držanje oružja bez prethodnog upoznavanja o tome svih odraslih članova porodice. Ova izmjena je inicirana praksom da često članovi porodice, nakon smrti vlasnika oružja, nisu ni znali da je on posjedovao oružje, pa ga nisu, u skladu sa zakonom, vratili policiji, te je to oružje ostalo van kontrole i čestodostupno maloljetnim osobama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79