Vlada u Tuzli ubrzala povratak smijenjenog direktora policije, opozicija ukazuje na kršenje zakona

Vlada TK ubrzala je povratak smijenjenog direktora policije Dževada Kormana, zatraživši od Kantonalnog pravobranilaštva povlačenje žalbe na prvostepenu presudu. Pravobranilaštvo je to učinilo, a iz opozicije upozorili da je vlada prekoračila ovlast.
Kako je aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona, koju predvodi premijer Kadrija Hodžić kao prijedlog SDP-a, ubrzala povratak smijenjenog direktora Uprave policije Dževada Kormana, ekspresno je prošle godine djelovao i raniji saziv na čelu sa Denijalom Tulumovićem iz SDA, koji ga je razriješio dužnosti te imenovao Ibrahimovića.

Nakon Kormanove smjene reagovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson. Tada su kazali da je odluka Kantonalne vlade pokazala da vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.

Skoro godinu dana kasnije, Općinski sud u Tuzli 15. januara 2021. je donio prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da je Korman nezakonito smijenjen. Na to je Kantonalno pravobranilaštvo uputilo žalbu, međutim Vlada Tuzlanskog kantona 14 dana kasnije je donijela zaključak kojim od pravobranilaštva traži da povuče žalbu.

Kako je ranije saopćeno iz Vlade Tuzlanskog kantona, spomenuti zaključak je donesen s obzirom na to da nema posebnog razloga, osnova, niti interesa osporavati dispozitiv predmetne presude, izrazivši spremnost da nakon potvrde pravosnažnosti i izvrši presudu.

Kako saznaje Klix.ba, pravobranilaštvo je udovoljilo zaključku Kantonalne vlade te je svoju žalbu jučer povuklo u cijelosti, čime je otvoren put proglašenja pravosnažnim dijela presude koji je vezan za povratak Dževada Kormana na poziciju direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

“S obzirom na to da je Kantonalno pravobranilaštvo povuklo svoju žalbu, presuda već sljedeće sedmice može biti pravosnažna u dijelu koji se tiče povratka Kormana na poziciju te dijela isplate razlika plaća i uplate za doprinose”, kazao je za Klix.ba Kormanov pravni zastupnik Damir Alić.

Pravna nedoumica

Međutim, donesena presuda sa sobom nosi i pravnu nedoumicu, s obzirom na to da se u njoj kaže da je Korman nezakonito smijenjen, dok je u drugom dijelu navedeno da je nakon njegove smjene Safet Ibrahimović zakonito imenovan za novog direktora Uprave policije.

“Još uvijek nismo donijeli odluku o tome da li ćemo povlačiti žalbu na drugi dio presude koji se odnosi na Ibrahimovića. Prema mom mišljenju, sada je sve stvar interne procedure Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koje ima instrumente da unutrašnjim procedurama Kormana vrati na posao. To može uraditi tako što će Ibrahimovića preraspodijeliti na poziciju koju je obavljao prije, prema našem mišljenju, nezakonitog dovođenja jer sud nije ulazio u tumačenje odredbi Zakona o policijskim službenicima, nego samo Zakona o radu”, dodao je Alić.

S druge strane, iz opozicije navode da je Kantonalna vlada prekršila svoje ovlasti, s obzirom na to da, prema njihovom tumačenju, Zakon o pravobranilaštvu decidno definira da je pravobranilaštvo samostalno.

“Vlada Tuzlanskog kantona prekršila je zakon, izlazeći iz svojih ovlasti jer je pravobranilaštvo ranije uložilo žalbu na presudu koju je donio Općinski sud u Tuzli. Pravobranilaštvo je shodno zakonu samostalan organ koji samostalno donosi odluke, a ovdje se shodno potezu vlade radi o nekim stvarima koje duboko zadiru u interese nekih grupacija”, smatra Žarko Vujović, zastupnik u Skupštini TK iz Socijaldemokrata BiH.

On također upozorava na kontradiktornosti presude, istaknuvši da je ovaj predmet ipak trebao završiti u drugostepenom sudskom postupku kako bi riješio pravnu nedoumicu.

“Presuda je dovela do stanja pravne zablude jer u prvom stavu rečeno da se Korman vrati na posao u roku od 15 dana, dok je u četvrtom navedeno da se odbija zahtjev tužitelja da se rješenje o imenovanju direktora Ibrahimovića proglasi nezakonitim. Shodno tome dolazimo u situaciju da imamo dva direktora policije. Prema mom mišljenju, drugostepeni sud ovo treba riješiti, ali, očito je da je politika upetljala prste u sve te da se nekome očito žuri”, dodao je Vujović.

Isplata 10 hiljada maraka

Ukoliko MUP TK ekspresno postupi, Korman bi na svoje ranije radno mjesto mogao biti vraćen u narednih desetak dana, a uz to njemu će Vlada Tuzlanskog kantona morati nadoknaditi troškove u iznosu od okvirno deset hiljada konvertibilnih maraka.

“To bi se sve moglo desiti ako Ibrahimović ne bude pravio tehničke opstrukcije, ali mislim da mu to nije u interesu, prije svega što, prema našim saznanjima, postoje istrage koje vodi Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u pogledu sadržine njegovih dokaza da ispunjava uslove za direktora Uprave policije. Prema našim informacijama, on ih nije ispunjavao te su priložene fiktivne isprave”, ustvrdio je Alić.

Da pravobranilaštvo nije povuklo svoju žalbu, sudski postupak bi u Kantonalnom sudu u Tuzli mogao biti završen tek za pola godine. Kormanu je ostalo još godinu dana mandata na funkciji direktora Uprave policije MUP-a TK, dok je prethodni saziv Kantonalne vlade nedavno Ibrahimovićev rad ocijenio odličnim. To mu garantira da do kraja godine može ostati na poziciji na kojoj se trenutno nalazi prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79