Vlada zasjeda večeras, a sutra i Krizni štab u Sarajevu: Da li je lockdown dao rezultat?

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo sutra ujutru će održati sjednicu na kojoj će razmatrati epidemiološku situaciju s posebnim osvrtom na djelimični lockdown koji traje od petka navečer. Večeras, kako saznajemo, zasjeda Vlada Kantona Sarajevo koja razmatra i mogućnost restriktivnijih mjera.

Situacija u Kantonu Sarajevo je veoma složena i zabrinjavajuća, poručili su nadležni, s obzirom da je prosječni dnevni broj zaraženih 602, a testira se oko 1.500 uzoraka svaki dan.

Istovremeno u dvije bolničke ustanove, KCUS i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kapaciteti su ispunjeni skoro do posljednjeg mjesta što već danima pali dodatni alarm cijeloj situaciji. Jutros je bilo hospitalizirano 469 pacijenata.

Zabrinjava i veliki broj zaraženih medicinskih radnika što dodatno usložnjava rad. Opterećeni su i domovi zdravlja koji vrše testiranje građana pored primarne zdravstvene usluge.

I dok medicinski dio Kriznog štaba razmatra epidemiološku situaciju, pred Vladom KS su izazovi kako smiriti nezadovoljstvo privrednih subjekata, u najvećoj mjeri ugostitelja, kojima je ovog vikenda bio zabranjen rad. Oni traže da im se finansijski pomogne u krizi te da vlada pokrije njihove troškove za vrijeme lockdowna.

U Mostaru pozdravljaju Edina Fortu: Pa vi zatvarajte koga hoćete (VIDEO)

S druge strane mnogi građani se pitaju koliki će zaista rezultat dati dvodnevni lockdown i da li je bilo potrebno zatvaranje na cijelu sedmicu kako bi se pokušao presjeći lanac prijenosa i širenja koronavirusa. Odgovore na mnoga pitanja sutra bi trebao dati Krizni štab odnosno Vlada Kantona Sarajevo koja će donijeti zaključke.
Prema studiji koju je izradio sarajevski krizni štab zaključeno je da je izuzetno povećana izloženost populacije britanskom i njemu sličnim sojevima koji ima sposobnost bržeg i efikasnijeg vezivanja za receptore na humanim ćelijama. To izaziva brze širenje i ozbiljnije simptome.

Širenju simptoma je doprinijela prohodnost Kantona Sarajevo (porozne granice), otvorenost za turizam i nepridržavanje epidemioloških mjera prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79