Vlada ZDK zbog odlaska u penziju razriješila policijskog komesara Semira Šuta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog o razrješenju dužnosti policijskog komesara ZDK Semira Šuta – potvrdio je u izjavi za medije kantonalni ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

On je naveo da se “komesar razrješava na sjednici Vlade ZDK, a ne u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK“.

– Na naš prijedlog, odnosno na prijedlog Nezavisnog odbora, Vlada je danas jednoglasno donijela odluku da se razrješi čina i mjesta komesara Semir Šut. Po članu 122, stav 2, tačke b Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, kada navrši 40 godina radnog staža, po zakonu ide u penziju. To se desilo i gospodinu Semiru Šutu, policijskom komesaru. Sve je legitimno i odrađeno po zakonu – ističe ministar Pekić.

U narednom će periodu, do raspisivanja konkursa za izbor novog komesara, a po propisima MUP-a ZDK, poziciju policijskog komesara obnašati vršilac dužnosti načelnik Uniformisane policije MUP-a ZDK Adis Imamović.

U toku je, dodaje Pekić, žalbeni rok za prijem novih 120 policijskih službenika.

– Mislim da će do kraja ove sedmice, možda i do srijede, biti riješene sve žalbe i postupak prijema ide u daljnju proceduru – kaže Pekić, koji napominje kako je u Centru za obuku policijskih službenika Fedracije Bosne i Hercegovine na Vracama u Sarajevu već rezervisan boravak i obuka za nove policijske službenike iz ZDK-a.

– Nadam se da će ZDK da dobije novih 120 policajaca, što je neophodno, a mislim da ću do kraja godine raspisati konkurs za još 120 policajaca, jer dosta policajaca ide u penziju. Mislim da ćemo do kraja iduće godine popuniti i da, ako Bog da, bezbjednost i sigurnost građana u ZDK bude na jednom velikom nivou – najavio je Pekić.

Vlada je dala saglasnost i na odluku o odobravanju sredstava za smještaj studenata iz tog kantona u studentske domove u FBiH te data saglasnost ministru obrazovanja Spahiji Kozliću da pristupi potpisivanju ugovora s tim ustanovama o subvenciji troškova smještaja studenata koji su ostvarili to pravo.

– Riječ je o 841 studentu i ovo se smatra, po pitanju studentskog standarda, kao najpovoljnijem benefitu i subvenciji koju daje ova vlada. Međutim, to nisu samo ta sredstva, jer je pomoć koja se daje za zaštitu studentskog standarda ili pitanja zaštite mladih u cjelini, koji je dijelom i u zaštiti Minisatrstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, daleko veća od iznosa koji su razvrstani u budžetskim stavkama – kazao je sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture Maid Pračić.

ZDK je, istakao je, jedan i od “najurednijih platiša“ pa studenti iz tog kantona nisu bili izloženi uskraćivanju usluga smještaja u studentskim centrima.

Ministar zdravstva Adnan Jupić kazao je nakon sjednice da je Vlada završila sve pravne procedure za prvu fazu projekta sa italijanskim partnerom, Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju, u okviru kojeg su dobili mamografski aparat.

– Vrijednost aparata je skoro 200.000 KM, koji smo po dogovoru ustupili na korištenje Domu zdravlja Zavidovići. Time smo i geografski pokrili područje ZDK i naš projekt skrininga mamografije dojke, koji je vrlo značajan – kazao je Jupić.

ZDK je, kaže, izvršio sve svoje obaveze iz tog projekta u sklopu kojeg je i Vlada ZDK kupila jedan mamografski aparat te ga ustupila Kantonalnoj bolnici ZDK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79