Vladimir Putin posjetio okupirana područja Ukrajine

Samo dan nakon što je posjetio Krim, ruski predsjednik Vladimir Putin obreo se u Mariupolju. U ovaj grad, u kojem su se prošle godine vodile višesedmične borbe i kojeg je euska vojska na kraju uspjela okupirati, Putin je doputovao helikopterom.

Ruska državna agencija RIA novosti objavila je videro na kojem se navodno vidi Putin kako vozi automobil ulicama Mariupolja i razgovara sa lokalnim stanovništvom.

Putinova posjeta okupiranim područjima Ukrajine uslijedila je dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog ratnih zločina, tačnije zbog nezakonitog odvođenja siročaadi iz Ukrajine u Rusiju.

Posjeta će se vjerovatno smatrati posebno provokativnom za Ukrajince jer je Mariupolj dugo bio simbol otpora koji je svjedočio nekim od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prošle godine.

RIA Novosti je saopštila da je Putin takođe pregledao obalu Mariupolja, posetivši jaht klub i zgradu pozorišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79