Vladina pomoć od 100 KM, najveća do sada uvreda boraca

Udruženje veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata „1991-1995.“ opštine Srbac je izdalo javno saopštenje u kome su izrazili veliko nezadovoljstvo statusom boračke populacije i sporim rješavanjem nagomilanih problema demobilisanih boraca.

Posebno su ogorčeni na ponižavajući odnos vlasti prema borcima, ali i nedovoljnim angažovanjem Boračke organizacije opštine za koju kažu da je izložena uticaju politike i unutrašnjim podjelama. Kao primjer tih podjela naveli su obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske, kada na ovu značajnu svečanost nisu pozvana ni čak četiri komandanta Srbačke lake pješadijske brigade.

U saopštenju se, pored ostalog, navodi:

“Boračka populacija je bezbroj puta izmanipulisana praznim i lažnim obećanjima i nebrigom vlasti za sve veće potrebe i probleme koji opterećuju njene pripadnike, kao i članove njihovih porodica.

Sve teže stanje iz godine u godinu uzima svoj danak, jer su hrabrost, čast, dostojanstvo, patriotizam i žrtvovanje boraca za više ciljeve i ideale danas postali otrcane fraze a bile su svetinja u vrijeme prošlog rata u kome se krvlju i životima stvarala Republika Srpska“.

Navode da je posljednja najveća uvreda pomoć vlade borcima koji su u stanju socijalnih potreba, od kojih mnogi nisu mogli ispuniti uslove da dobiju pomoć u iznosu od 100 KM.

“Žrtva je bila prevelika da bi se dozvolilo dalje devalviranje i nipodništavanje svega onoga što bi našem narodu i potomcima trebalo da ostane na čast i ponos, kao trajna tekovina i istorijsko naslijedje, kaže se u saopštenju srbačkog Udruženja veterana koje okuplja borce od prve do treće kategorije.

“Kroz planske i organizovane aktivnosti, Udruženje veterana će se boriti za ostvarivanje svih prava boračke populacije koja im po ljudskim i vojnim kriterijumima pripadaju, poštujući ustav i zakone Republike Srpske, kao i zasluge boraca u stvaranju Republike Srpske. To će biti trajno i i dostojanstveno opredjeljenje i nikada nećemo dozvolčiti da žrtve boraca budu zaboravljene“, kaže se na kraju javnog saopštinja Udruženja veterana Odbranbenog-otadžbinskog rata 1991.-95. opštine Srbac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79