Vlado Adamović, advokat 13 anesteziologa s KCUS-a: Ako je neko koristio respiratore suprotno namjeni, može biti optužen za ubistvo

Vlada Adamović, advokat 13 anesteziologa koji su napustili KCUS, gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

On je rekao da su anesteziolozi ovu zdravstvenu ustanovu napustili zbog pritisaka.

– Mojim klijentima je jako stalo da se ovo sve izvede na čistac – rekao je Adamović.

Pismo nije “iscurilo”, smatra Adamović. Neko je pismo pustio iz Uprave KCUS-a, nisu anesteziolozi.

– Pismo je izašlo iz tog kruga, da su ga anesteziolozi htjeli publikovati, uradili bi to. To je uradio neko iz Uprave. U tako velikim sistemima ne smije se zaboraviti da postoji interes. Dobro je da su napisali pismo, čak i da su u krivu. Nakon svega što su proživjeli, to je jedan human, ljekarski čin – rekao je.
Razgovarao je s njima, govori, morao je prepoznati njihovu odgovornost, a zatim se postavilo pitanje budućnosti. O svemu postoje dokazi.

– Onda se postavi pitanje budućnosti, ima li šanse da se riješi i onda jedan od ljekara kaže “Suviše je toga na našim leđima”. Došlo je do nesuglasnoti u pogledu kako se liječe pacijenti. O liječenju postoje tragovi, liste, izvještaji. O svemu postoje dokazi – rekao je.

Na pitanje o upotrebi respiratora, rekao je da ako nisu korišteni u skladu sa karakteristikama, ljekar može biti optužen za ubistvo.

– Ako je upotrebljavano, čak i na covid odjelu, ali u skladu sa njegovim tehničkim karakteristikama onda nema greške. Ako je neko upotrebljavao tehničko sredstvo suprotno karakteristikama i izazove smrt pacijenta, onda ga vrlo lako mogu optužiti za ubistvo – rekao je Adamović.

Otkrio je i ekskluzivnu informaciju. Anesteziolozima koji su ostali na KCUS-u će biti povećana plaća.

– Već je donesena odluka da ljekarima koji ostaju ide 20 posto povećanje plate – rekao je.

Kad su ljekari primljeni u Opću bolnicu, pitao je, ako su još na otkaznom roku.

– Pouzdano znam, ministrica pravde KS je rekla, citiram: “Mi ih želimo dovesti na inicijativu kolege ministra, ali ćemo voditi računa da to bude provedeno po zakonu – rekao je Adamović.

Na pitanje novinara šta znači to da su anesteziolozi nakon objavljivanja pisma stavljeni “pod nadzor”, što je napisala direktorica KCUS-a u pismu ministru Mandiću, rekao je da to ima dvojako značenje.
– To se može protumačiti kao jedna od mjera da se provode navodi. Pouzdano znam, da od momenta odašiljanja tog pisma, stvari su krenuli na bolje. “Pod nadzorom” ima dvojako značenje – kazao je, između ostalog, Adamović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79