Vlasnici često zbog stida ne zovu policiju: Šta da kažem policiji “Nestale mi palome iz radnje! Halal im bilo”

Krađe beznačajnih predmeta, koje su i sami vlasnici namjeravali izbaciti iz svojih kuća, toliko su postale česte da policajce više ne može iznenaditi šta sve lopovi odnose.

Priča iz trgovine

Policijski bilteni govore da su na meti kradljivaca stari odjevni predmeti, neispravni kućni uređaji, WC šolje, hrana, sitni alat, konopci, gume… Jednostavno rečeno, kradu sve i svašta.

Posljednji slučaj zabilježen je u utorak u Ilijašu, gdje je policija lišila slobode E. J. iz Foče. On je otuđio meso u ćevabdžinici “Murat”.

Nedavno je u jednoj sarajevskoj trgovini nestalo nekoliko paketa paloma papirnih maramica. Vlasnik prodavnice, moleći da mu ne okrivamo identitet, kaže da nije pozvao policiju da prijavi krađu, jer mu je, kako nam je rekao, bilo „smiješno“ šta će reći kada policajci dođu na lice mjesta, piše Avaz.

– Slažući robu, primijetio sam da nedostaju maramice. Glupo je reći, ali nisam htio zvati policiju. Šta da im kažem? Nestale mi palome iz radnje! Halal im bilo, ko god da je otuđio. Ljeto je, velike su vrućine, vjerovatno su ljudi htjeli samo obrisati znoj – priča nam kroz smijeh ovaj sarajevski trgovac.

Iz policije navode da lopovi često prilikom provala naprave veću materijalnu štetu nego što je vrijednost otuđenih predmeta. Sitne, neobične krađe, kako pojašnjavaju, karakteristične su za pusta i udaljena područja.

Pripadnici Policijske stanice Kiseljak u junu su rasvijetlili krađu u mjestu Zečevo, gdje je s livade nestalo skoro pola tone jagoda. Tada su lišeni slobode bili Z. B. (53) i I. V. (60).

Kafa i med

U januaru ove godine u Doboju su privedeni E. V. (22) i H. P. (25), koji su iz kuće otuđili kamin. U istom gradu lišen je slobode i S. J. (58), jer je pokušao otuđiti pet kilograma kafe na benzinskoj pumpi.

Sličan scenarij desio se istog mjeseca u Sarajevu. U prodavnici “Mercator” muškarac je otuđio dvije tegle meda. Radnica za kasom primijetila je kradljivca te je pozvala zaštitara. On je pokušao pobjeći, ali ga je zaštitar savladao. U decembru prošle godine iz jedne trgovine u Tesliću otuđene su pelene i vlažne maramice.

Kravu sakrili u šumi

U Bosanskom Brodu prije dvije godine lišene su slobode tri osobe koje su otuđile kravu s njive. Životinja je pronađena u šumi, svezana za drvo. Krava je vraćena vlasniku, a lopovi lišeni slobode.

Otuđio kasetofon iz vozila pa ga vratio uz poruku ne radi

Banjalučani još prepričavaju događaj kada je lopov obio automobil u ovom gradu. Provalio je u vozilo kako bi uzeo radiokasetofon, ali ni slutio nije da će ostati “kratkih rukava”. Kasetofon je bio pokvaren. Sljedećeg dana, vlasnik je u vozilu našao svoj kasetofon, a kradljivac je pored njega ostavio ceduljicu na kojoj je pisalo ne radi.

Našli ga u frižideru

U Gacku je jednom prilikom policija zabilježila krađu konopca, sjekire i pet malih flaša soka. Također, s neobičnim situacijama susretali su se i trebinjski policajci koji su provalnika pronašli u frižideru trgovačkog centra. Nisu mogli primijetiti da je tada išta bilo otuđeno.

Sarajlija prijavio provalu, policajac ga frapirao: ‘Slušaj, jarane, nemam sada koga poslati. Nazovi me za sat i podsjeti…’

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79