Vlasnik farme u Hrvatskoj mora usmrtiti 150.000 kokoški

Marijan Lukač je vlasnik farme za proizvodnju i prodaju jaja u Hrvatskoj. Već 30 godina vodi farmu, a ima 80 zaposlenih. No, farma se našla u problemu nakon što je u jajima pronađena salmonela, pa će Lukač morati usmrtiti 150.000 svojih kokoški.

– Ovo ja ne bih crnom đavolu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje porodice, mojih radnika. Svi proživljavaju ovo… – rekao je Lukač za RTL.

U posao su se uključile i njegove četiri kćerke. Kažu da su pazili na sve mjere, da je pogon izoliran iz naselja, da kokoške nisu u kavezu, da je provedena dezinfekcija, a da je perad tri puta cijepljena protiv salmonele.

– Imam sumnju na ispravnost svega ovoga i mislim da tu ima elemenata i kriminalnih radnji. Očigledno da nekome smetam i da mu je puno lakše bez mene. Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistinu – rekao je Lukač.

Štetu procjenjuje na više miliona kuna, no kako kaže porodica planira nastaviti na drugoj lokaciji gdje imaju kavezni uzgoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79