Vlasnik “Hecoproma” Sead Heco optužen za utaju 690.000 KM poreza

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Seada Hece i pravne osobe “Hecoprom” zbog produženog krivičnog djela porezne utaje, zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju te nepravilnog izdvajanja sredstava pravnih osoba.

Kako su rekli iz Kantonalnog tužilaštva, Sead Heco se tereti da je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi “Hecoprom” izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće u ukupnom iznosu od 351.844 KM.

Dva poslovna objekta zapaljena na pijaci “Heco” u Sarajevu

“Optuženi se također tereti da nije izvršio izmirenje porezne obaveze za iznajmljivanje imovine i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 338.312 KM. Također, odobrio je izdvajanje novca u druge svrhe, a ne za plaćanje poreza i doprinosa”, kažu iz Kantonalnog tužilaštva.

Zaključili su da je na ovaj način firmi “Hecoprom” omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu korist u ukupnom iznosu od 690.156 KM.

“Tako je oštetio budžet za navedeni iznos. Uz optužnicu postupajuća tužiteljica sudu je predložila oduzimanje nezakonito stečene imovine u iznosu od 690.156 KM”, zaključili su iz Kantonalnog tužilaštva.

Piroman uhapšen: Poznato ko je podmetnuo požar na Heco pijaci u Sarajevu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79