Vlasnik ih uzgaja zbog meraka: Programer koji uzgaja konje od gotovo dva metra

Belgijski hladnokrvni konji, Baron i Mango, odgajivača Nikole Đošovića iz Gračaca, ističu se kao jedinstveni primjerci na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Ova grla su rijetki predstavnici svoje rase ne samo na sajmu, već i u cijeloj Srbiji.

“Nemaju konkurenciju ni na sajmu ni u Srbiji, jer sam jedini odgajivač ovakvih konja kod nas. Odlučio sam ih uvesti iz Belgije”, počinje priču Đošović.

Njegovi konji su dio najveće nacionalne izložbe genetskih potencijala koja se redovno održava na sajmu, a ovogodišnje izdanje, 91. po redu, traje do 23. maja.

“Ovo mi je prvo prisustvo na sajmu, kako kao posjetilac, tako i kao izlagač, jer se do sada nisam aktivno bavio konjarstvom. Imam samo ova dva grla, ali sam ih kupio iz čiste ljubavi”, dodaje Đošović.

Iako je programer po struci, odgoj konja mu predstavlja “najljepši mogući hobi”.

“Baron i Mango su braća, od različite majke, ali istog oca, belgijskog šampiona Matea. Kupio sam ih kada su imali po pet mjeseci, i još nemaju tri godine, praktično su ždrijebad”, objašnjava on.

Iako su visoki gotovo dva metra, Đošović ističe da su veoma mirni i druželjubivi.

“Samo djeluju goropadno, ali su u stvari veoma pitomi. Za sada ih čuvam iz ljubavi, posjećujemo revije i izložbe, promovišemo konjički sport”, kaže Đošović, koji je jedan od osnivača konjičkog kluba “Šumadijska potkovica” iz Kragujevca.

Baron teži čak 900 kilograma, dok je Mango težak 920 kilograma. Prehranjuju se slično kao i drugi konji, ali u većim količinama.

“Dnevno pojedu oko 10 kilograma zobi, a jedu i sijeno u neograničenim količinama. Imamo velike ograđene pašnjake na šest hektara gdje slobodno pasu i trče”, objašnjava Đošović za Agroklub.

Kao poslasticu i nagradu dobijaju mrkvu ili jabuku, ali ne konzumiraju šećer.

“Postaju oformljeni konji sa šest godina. Tada prestaje njihov rast i razvoj. Na način na koji ih ja odgajam, mogu da žive do 20 godina”, zaključuje Đošović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79