Vlasnik Metropolisa Nedžad Rašidagić osuđen na godinu dana zatvora

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Nedžada Rašidagića, vlasnika ugostiteljskog objekta Metropolis, za krivično djelo porezna utaja.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Sporazumom se od optuženog i firme “Kenna” u okviru koje posluje ugostiteljski objekat “Metropolis”, oduzima i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 694.663,14 KM.

Navedeni iznos je uplaćen na depozitni račun te će po pravosnažnosti presude biti uplaćen u budžet Federacije BiH.

“I ostali osumnjičeni u predmetu ‘Kasa’ protiv kojih je istraga i dalje u toku, terete se da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali manji porez nego što je trebalo”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, firma Inspirit d.o.o. je prodavala poseban softver tzv. Inspirit Gastro ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH.

Tužioci su kazali da postoji veliki broj korisnika ovog programa, zbog čega je istragom obuhvaćen mnogo veći broj osoba na koje se sumnja da su utajile porez koristeći Inspirit Gastro, prenosi Klix.

Specijalizirani program je napravljen po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za prodati proizvod pomoću “dugog klika”, odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivim, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu.

Program Inspirit Gastro je program koji se koristi u ugostiteljstvu, ali su neki ugostitelji imali skrivene opcije koje su im omogućavale da prikriju stvarni promet kroz fiskalne kase, čime su umanjivali promet i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

Tako su vlasnici stvarali tzv. crne blagajne, čime su utajili porez, a za sebe stekli ilegalnu imovinsku koristi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79