Vlasnik pekare nakon linča: Žao mi je za to što je napravio moj brat

Opkoljavanje pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča za sada je bez institucionalnog epiloga. Civilni sektor i nekoliko stranaka najoštrije su osudili skup i ponašanje desničara ispred pekare, čiji je vlasnik albanske nacionalnosti, i zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Srbijanski ministar Nebojša Stefanović kaže da će MUP o svemu dostaviti izvještaj nadležnom tužilaštvu. Pekare vlasnika albanske nacionalnosti inače bile su meta napada i 2014, nakon fudbalske utakmice Srbije i Albanije kada je napadnuto šest ovakvih objekata.

Ništa ove nedjelje jednu pekaru ne razlikuje od ostalih u prijestolničkom naselju Borča. Uskrs je, pa ne radi ni ona. Ali, samo dan prije, ovaj lokal bio je izuzetak u cijelom Beogradu. Jer, bio je meta protesta.

Pjevali su okupljeni pred pekarom “Roma” “Oj Kosovo Kosovo”, a na automobil vlasnika lokala stavili pečenu glavu svinje.

“Nije prijatno! Nije mi svejedno”.

Dan kasnije tako se osjeća Mon Đuraj, rodom iz Prizrena, koji od 2011. u Borči drži dvije pekare. Jedna se ove subote našla na udaru zbog fotografije iz januara 2017. Na slici simbol dvoglavog orla pokazuje brat vlasika pekare “Roma” u kojoj je i sam do skoro radio.

“Kad sam to saznao da je to moj brat objavio, ja sam mu sutradan dao njegovu platu što je zaradio i rekao sam mu – izvoli tvoje pare, izvoli idi dalje, kako si došao, meni ne trebaš više, jesi mi brat, ali dole si mi brat, ovdje više nisi”, kaže vlasnik pekare “Roma” Mon Đuraj.

Tvrdi da do skupa pred pekarom i sam nije znao za spornu fotografiju i pravda se da nije u prilici da kontroliše šta radnici čine van pekare.

“Stvarno, meni je i žao što je on to napravio u ovoj državi, u ovoj zemlji, jer ja ovdje hranim i moju djecu i školujem i moju porodicu. Stvarno mi je krivo i izvinjavam se svima”, dodao je Đuraj.

U subotu su pred pekarom “Roma” na djelu bili mržnja i nacionalizam – zaključuju u Centru za praktičnu politiku. Dodaju: od incidenta je gore samo to što nadležni nisu učinili ništa.

“Sami ti činovi kao što su one odsječene svinjske glave, zatim te parole koje su oni uzvikivali, a i sam čin da su pokušali da spriječe čovjeka da radi praktično, pokušali su da na nacionalnoj osnovi zatvore jednu radnju, dakle to su sve u ovoj zemlji krivična djela i tužilaštvo bi moralo po službenoj dužnosti da reaguje i policija koja je bila tamo bi morala da reaguje i da liše slobode te ljude ili bar organizatore tog skupa. Nažalost, za sada nema nikakve reakcije”, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Okupljanje je proteklo bez ijednog incidenta, tako skup pred pekarom “Roma” vidi ministar unutrašnjih poslova. Dodaje: policija nije dozvolila narušavanje reda i mira.

“Istina je da tokom protesta u Borči ni jedno staklo nije naprslo na pomenutoj pekari, dok sa druge strane cijeli svijet redovno svjedoči desetinama lomljenja, paljenja i otuđenje imovine, kao i svakodnevnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji”, poručuje srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Policija će, obećava ministar, o slučaju pekare u Borči pravovremeno tužilaštvu dostaviti izvještaj.

“Ja se nadam i očekujem od policije, države, vlade da to… ja isto imam pravo kao svi ostali, ja sam građanin ovdje. Ja ne bježim odavde ovo je moj dom, moja kuća, moja država, plaćam porez u ovoj državi, 10 radnika imam prijavljeno tu”, kaže Mon Đuraj.

Dok čeka epilog, vlasnika pekare “Roma” je na službenom ulazu sačekala brojka 1389. Godina Kosovske bitke ispisana je u noći između subote i nedjelje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments