Vlast u Bratuncu šuti o uklanjanju dokaza o stradanju 1.300 Bošnjaka

Vlast u Bratuncu šuti o uklanjanju dokaza o stradanju 1.300 Bošnjaka


U toku je čišćenje terena, uklanjanje otpada u i oko hale Zemljoradničke zadruge Kravica, u kojoj je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Zadruga u Kravici se nalazi između Srebrenice i Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), a u ratu je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Preživjeli srebreničkog genocida i porodice stradalih strahuju da će ‘asanacijom’ koju sprovode vlasti, biti obrisano sjećanje na jedno od najmasovnijih ubistava zarobljenih Bošnjaka koje se dogodilo u julu 1995. godine.

Suljagić objavio snimak koji su istražitelji MKSJ snimili 1996. u kompleksu Kravica

Iz Opštine Bratunac za sada samo šutnja. U Memorijalnom centru Srebrenica tvrde da se u Kravici provodi operacija uništavanja lokacije na kojoj je izvršen masovni masakr, te da se to vrši “u punoj koordinaciji svih opštinskih struktura lokalne vlasti u Bratuncu”.

“Operacija uništavanja se odvija po naredbi načelnika Srđana Rankića, koja se realizira još od obavještenja iz oktobra 2021. da započinje ‘sanaciju’ poljoprivredne zadruge u Kravici. U istom obavještenju su građani upozoreni da uklone deponovane stvari i materijale u objektima. Ovo je institucionalna odluka i politika, koja nastavlja tamo gdje su stali Miroslav Deronjić i Ratko Mladić”, navodi se u saopštenju Memorijalnog centra Srebrenica.

Suljagić: Po naredbi načelnika Bratunca počela asanacija mjesta zločina u Kravici

U Memorijalnom centru Srebrenica javno su se obratili i Tužilaštvu BiH u vezi sa radovima u Kravici. Iz Tužilaštva BiH poruka da sve informacije o radovima treba tražiti od lokalne zajednice i tvrdnja da žrtvama niko ne spori da dođu u posjed predmeta ubijenih članova porodice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija