Vlast u FBiH bi mogao odrediti ždrijeb?

Vlast u FBiH bi mogao odrediti ždrijeb?


Kompleksnost političke situacije u Bosni i Hercegovini uvijek ima nove adute, a posljednji scenarij kaže da bi u vrlo izglednom raspletu situacije vlast u entitetu FBiH mogla zavisiti od žrijeba.

Dva politička bloka iz FBiH vode žestoku bitku za većinu i kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH. Svaki klub konstitutivnog naroda nakon amandmana Christiana Schmidta ima 23 delegata, dok Klub Ostalih ima 11 delegata.I dok je u Klubu Hrvata jasno da će ga kontorlisati HDZ, a u klubovima Srba i Ostalih bi većinu trebala imati grupacija osam stranaka okupljenih oko SDP-a NiP-a i Naše stranke, jedina nedoumica i ključ za vlast je Klub Bošnjaka.

SDA je pojedinačno najdominantnija stranka u FBiH i sa DF-om kao političkim partnerom imaju sigurnih 10 delegata u Klubu Bošnjaka. S druge strane sigurnih 10 delegata ima i Osmorka, pa preostala tri delegata će donijeti prevagu jednima ili drugima. Ipak, ono što je zanimljivo u cijeloj priči je što će se sigurno dva od tri delegata birati žrijebom.

Žrijeb će biti održan u Livanjskom i Posavskom kantonu. Zašto? Naime, u Livanjskom kantonu SDA ima dva zastupnika, kao i SDP i ukoliko se, što je očekivano, budu držali stranačkih smjernica prilikom glasanja za Dom naroda bit će neriješeno. U tom slučaju izvlačenje kuglice iz šešira će odlučiti koja stranka će dati delegata za klub Bošnjaka.

Ista situacija je u Posavskom kantonu gdje SDA ima svoja tri zastupnika u skupštini, dok stranke Osmorke imaju 3, od čega jednog SDP, jednog PDA i jednog stranka Neovisni-Nezavisni. Žrijeb će također odlučiti koji politički blok će donijeti prevagu.

A ko donese prevagu prilikom žrijeba u Klubu Bošnjaka taj će vjerovatno biti u poziciji da pravi vlast sa HDZ-om u FBiH. Tako smo uprkos izborima, pravu građana da biraju došli u situaciju da kompleksnost politike u FBiH dođe do tog nivoa da žrijeb bude jedna od najizglednijih opcija ko će biti vlast.

Prenosi Klix


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija