Vlast u RS-u kritikovana u novom izvještaju State Departmenta

Vlast u Republici Srpskoj kritikovana je u najnovijem izvještaju State Departmenta. Prema njima, Milorad Dodik je glavni krivac za potkopavanje ustavnog poretka.

Vlasti Republike Srpske poduzimaju kontinuirane radnje koje potkopavaju državne institucije, povećavaju međuetničke napetosti i ograničavaju slobodu okupljanja i izražavanja, upozorava se u Izvještaju State Departmenta o praksama ljudskih prava u 2023. godini.

“Vlasti u većinski srpskoj RS, koja zajedno s bošnjačko-hrvatskom Federacijom BiH i Distriktom Brčko čini BiH, poduzele su kontinuirane radnje koje potkopavaju nacionalne institucije, povećavaju međuetničke napetosti i ograničavaju slobodu okupljanja i izražavanja”, istakli su.

Dalje navode da eskaliraju verbalni i pravni napadi predsjednika RS Milorada Dodik na ustavni poredak u zemlji, a da je razdordna i zapaljiva retorika čelnika RS doprinijela povećanim političkim i etničkim napetostima. Naglašavaju da se u vjerodostojnim izvještajima piše o mučenju ili okrutnom postupanju ili kažnjavanju protivorenika od policije.

Naglašavaju i probleme sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenja u slobodi izražavanja i slobodi medija, prijetnje novinarima te usvajanje zakona koji kriminalizira klevetu.

Naglašeno je nasilje nad djecom te prisilni brak u romskoj populaciji, zločini koji uključuju nasilje ili prijetnje prema drugim etničkim grupama, vjerski motivirani zločini, nasilje i prijetnje usmjerena na LGBTI+ zajednicu.

Navode da vlasti nisu poduzele vjerodostojne korake da identificiraju i kazne dužnosnike koji su možda počinili kršenje ljudskih prava.

Navode kao problem i historijski revizionizam, poricanje genocida, te veličanje pojedinaca osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

“Tužilaštvo BiH tokom godine do oktobra nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida ili veličanje ratnih zločina prema izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH iz 2021. godine. Glavna tužiteljica je navela da je ured donio 30 odluka o nepokretanju istraga na temelju zaprimljenih pritužbi, a sve su stigle od građana i nevladinih organizacija”, ističe se.

Naveli su i da se desilo nekoliko slučajeva antisemitizma.

Dodaje se kako je nasilje nad LGBTQI+ osobama i dalje rašireno, uz odgođeno i neadekvatno procesuiranje zločina počinjenih nad njima. LGBTQI+ aktivisti i novinari suočeni su s fizičkim napadima, a predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je zapaljive izjave protiv zajednice. Institut za medicinu u RS-u zabranio je davanje krvi LGBTQI+ osobama.

Pojašnjavaju i da su mjesečne minimalne plaće prošle godine bile iznad nivoa siromaštva, ali da su i dalje mnogi radnici u opasnosti od siromaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79