Vlast u Sarajevu se neće mijenjati

Iako je process prebrojavanja glasova u organizaciji Centralne izborne komisije BiH izuzetno spor i nakon dva dana od zatvaranja birališta nemamo konačne rezultate, već se naziru prvi obrisi budućeg sastava Skupštine Kantona Sarajevo.

Posljednje ažuriranje CIK-a dogodilo se jučer u 17 sati, a na osnovu 73 posto prebrojanih glasova SDA je u blagom vodstvu ispred NiP-a. Dalje slijedi SDP, Stranka za BiH, Naša stranka, Demokratska fronta. U igri su i dalje Za Nove generacije i Narodni evropski savez (NES).

Ukoliko se situacija značanije ne promijeni do samog kraja prebrojavanja, SDA bi trebala imati osam zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, kao NiP. SDP-u bi trebalo pripasti šest zastupnika, Stranci za BiH pet, a Našoj stranci četiri.

Po jedan mandat bi mogli osvojiti i Za nove generacije i NES, iako bi ove dvije stranke vrlo lako mogle ostati i bez tog jednog zastupnika što znači da bi na “skupštinskom tržištu” mogla naći još dva slobodna mjesta za pet najjačih stranaka.

Skupština Kantona Sarajevo broji 35 zastupnika, a za većinu je potrebno 18.

Prostom matematikom, ukoliko Trojka (NiP, SDP i NS) nastavi svoj zajednički put, znači da će imati tačno 18 ruku, a za očekivati je da će se njima prikloniti Za nove generacije ili NES – ukoliko dobiju svoje mjesto u skupštini.

S druge strane čini se SDA nema ni teoretske šanse da osigura većinu. Sa svojih osam ruku ne mogu računati na podršku tri zastupnika DF-a, ukoliko Željko Komšić ostane pri stavu da neće ići u koaliciju u Kantonu Sarajevo sa strankom Bakira Izetbegovića.

“Što se tiče Sarajeva, ja ću da poslušam ono što mi ljudi kažu, ne sa SDA u Sarajevu”, izjavio je Komšić za televiziju N1. Inače Komšićevu kandidaturu je otvoreno podržala Stranka za BiH u utrci za člana Predsjedništva BiH pa se može očekivati nastavak saradnje.

I kada bi SDA i DF svezali zastave, to je 11 ruku, pa ni uz šest ruku Stranke za BiH (kada bi oni željeli u koaliciju sa SDA i DF-om) ne bi mogli stići Trojkinih 18.

Stranke okupljene oko Trojke, pored dobre računice po njih, ipak će morati mnogo međusobno razgovarati i potruditi se da sačuvaju jedinstvo koje su prepoznali i podržali građani. Da bi uspjeli u tome morat će postići dogovor o promjenama u novom sazivu Vlade KS, a naročito na premijerskoj poziciji.

Umjesto Edina Forte (Naša stranka) u SDP-u već vide Adnana Štetu, aktuelnog ministra saobraćaja, a o kojoj opciji razmišlja NiP još nije poznato.

Šef izbornog štaba sarajevskog SDP-a Kenan Magoda je nedavno potvrdio za Klix.ba da će ova stranka Adnana Štetu predložiti za kantonalnog premijera.

Da žele biti premijeri Kantona Sarajevo, ranije su istakli aktuelni premijer i predsjednik NS-a Edin Forto, načelnik općine Novi Grad i predsjednik SBiH-a Semir Efendić te načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES).

Ono što je sigurno jeste da će ko god bude imao vlast biti na klizavom terenu gdje je svaka ruka jako bitna dok će istovremeno opozicija biti veoma snažna.