Vlast zaboravila na dijalizirane, transplantirane i onkološke pacijente

I dok se čekaju vakcine za masovnu imunizaciju u našoj zemlji, nadležnima već stižu zahtjevi brojnih kategorija za stavljanje na listu prioriteta. Među njima su dijalizirani i transplantirani, te onkološki pacijenti.

Koliko je života u protekloj godini odnio Covid 19, ali i nemogućnost adekvatnog liječenja zbog pandemije, najbolje znaju oni koji uz to i sami vode bitke sa najtežim bolestima.

„Jako malo smo imali pomoći od države moram reći. Neminovno je bilo da se taj virus pojavi kad tad u dijaliznim centrima. Imali smo dosta pozitivnih naših kolega u svim dijaliznim centrima u Federaciji, i nažalost dosta, dosta preminulih“, smatra Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih FBiH.

„Nemati mogućnost da primiš hemoterapiju, nemati mogućnost da budeš na listi za važne lijekove, nemati mogućnost da te neko obiđe od socijalne službe, da ti ponudi neku psihološku pomoć, ja mislim da je tu krah države“, precizira Dragica Jurčević, predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma Svjetlo iz Viteza.

Pored spoznaje da se suočavaju sa opakom bolešću, dodatna briga je i mogućnost zaraze koronavirusom. Stoga je Udruženje dijaliziranih i transpantiranih uputilo zahtjev nadležnima da budu na listi prioriteta za vakcinaciju. Odluka je usvojena u Federalnom parlamentu, te se nadaju njenoj brzoj provedbi u praksi. Slično očekuju i onkološki pacijenti.

„Valjda se sami trebaju sjetiti, znači da postoje osobe narušenog zdravlja, osobe koje boluju od karcinoma dojke, djeca koja su na kemoterapijamam, djeca sa posebnim potrebama. Oni trebaju biti prioritet u svemu“, poručuje Dragica Jurčević, predsjednica Udruženja oboljelih od karcionoma Svjetlo iz Viteza.

Da je na Plan vakcinacije koji je usvojila Vlada Federacije stiglo niz primjedbi različitih kategorija, potvrđuju i iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo. Smatraju da su neke skupine prioritetnije, te će raditi na promjeni pravilnika.

„Ne prepoznaje čitav niz tih ranjiivih skupina, već se drži isključivo dobne skupine. Razgovaramo sa njima, nastojimo to na neki način modificirati, i ukoliko uspijemo to će po nama biti značajno“, kazao je Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK.

I dok brojna udruženja i ranjive grupe nastoje osigurati svoje mjesto na prioritetnoj listi za imunizaciju, vakcine u ovu zemlju stižu tek na kapaljku. O tome koliko i kada će biti na raspolaganju stanovništvu za masovnu vakcinaciju, niko sa sigurnošću ne može reći. A dotle ćemo brojati mrtve i hospitalizirane po našim bolnicama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79