Vlast “žuri” u EU, a BiH još bez budžeta!?

I dok se u vladajućoj koaliciji na državnom nivou takmiče ko je zaslužniji za, zasad samo najave iz Brisela da će biti otvoreni pristupni pregovori s Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina je i u trećem mjesecu 2024. godine bez budžeta.
Iz Ministarstva finansija i trezora BiH krajem februara Faktoru je saopćeno da se “analiziraju zahtjevi budžetskih korisnika”.
Ipak, budžet bi mogao biti donesen do kraja mjeseca, najavio je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP). Do najmanje tada je na snazi odluka o privremenom finansiranju.
– Vjerujem da ćemo do kraja marta usvojiti budžet.
Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara presjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) pitala je ministra finansija Srđana Amidžića (SNSD) kada se može očekivati budžet u proceduri. Njegov odgovor je bio da je preostalo još samo da se definišu još neke raspodjele, koliko ide državnom nivou, koliko entitetima, i onda će se budžet naći u proceduri  – kazao je Helez za Faktor.
U redovima opozicije smatraju da su neslaganja unutar državne koalicije jedini razlog zašto je na snazi odluka o privremenom finansiranju.
–  Svjedoci smo da ušli smo u treći mjesec 2024. godine, a da nije usvojen  budžet, iako ne postoji  nijedan formalan razlog da se to ne uradi.
Aktuelna vlast je to mogla uraditi još u decembru prošle godine, što je zakonska obaveza, te da s usvojenim budžetom uđemo u 2024.
Očito da ne postoji saglasnost oko ključnih stavki u budžetu, a to je povećanje sredstava za jačanje institucija države BiH, odnosno za nastavak finansiranja projekata prijeko potrebnih Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage I zaštitu – SIPA, Oružanim sngama…
Što je više novca za državu, to je manje novca za entitete, i to očito ne odgovara ministru finansija i predstavnicima iz RS-a. Međutim, činjenica je da su na tu logiku pristali i njihovi koalicioni partneri iz “Trojke” – izjavio je za Faktor Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79