Vlasti gluhe na vapaje najugroženijih: Našim penzionerima ni marka

Penzioneri, kao najugroženija kategorija stanovništva u našoj zemlji, od početka pandemije od vlasti nisu dobili niti jednu marku pomoći, ali to, prema svemu sudeći, ne zabrinjava ni Vladu FBiH, ali ni rukovodeće ljude u savezima penzionera.

S druge strane, susjedne države od sredine prošle godine imale su više akcija pomoći svojim najstarijim stanovnicima. Tako su penzioneri u Sloveniji u 2020. godini dobili jednokratnu naknadu u rasponu od 130 do 300 eura, ovisno o visini penzije.
Najstariji građani

Najsiromašniji penzioneri u Crnoj Gori dobili su 50 eura jednokratno, na Kosovu 30 dolara, u Srbiji svi građani po 100 eura, a penzioneri i još dodatnih 35 eura.

Novčana podrška penzionerima u susjednim zemljama nastavlja se i ove godine. U Srbiji će, osim 60 eura, koliko će ponovo dobiti svaki punoljetni državljanin, najstariji građani primiti i po dodatnih 50 eura. Također, oni koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije dobit će dodatnih 60 eura jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna.

Najmanje, 103 KM dobit će oni čija je penzija između 776 i 1.035 KM

U susjednoj Hrvatskoj penzioneri s najmanjim primanjima dobit će najviše, i to 310 KM. Oni s primanjima od 388 do 517 KM dobit će 233 KM, a oni koji imaju između 517 i 776 – 155 maraka. Najmanje, 103 KM dobit će oni čija je penzija između 776 i 1.035 KM.

Dobili odbijenicu

A kod nas je situacija potpuno drugačija. Na posljednjem sastanku s predstavnicima Vlade FBiH penzioneri su dobili odbijenicu i kada je riječ o redovnom zakonskom usklađivanju ili povećanju penzija.

Prema Zakonu o PIO, penzije u FBiH se obavezno usklađuju svake godine u odnosu na rast BDP-a i rast cijena osnovnih životnih namirnica. Iz Zavoda za statistiku FBiH na posljednjem sastanku s penzionerima izvijestili su o tome da je zabilježen pad BDP-a te da cijene nisu rasle.

Problematična je metodologija Zavoda koji u izračunu prosječne cijene računa i luksuzne predmete, elektroniku i namještaj. Zbog toga dolazi do percepcije da cijene ukupno nisu rasle, iako je od prošle godine zabilježen značajan rast cijena osnovnih prehrambenih namirnica, a koje penzioneri najviše i kupuju.

Udruženjima 80.000 KM od Vlade

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača na sastanku održanom krajem marta informirao je predstavnike penzionera i da je na sjednici Vlade FBiH usvojen Program utroška sredstava Ministarstva, a kojim je za finansiranje i rad udruženja penzionera u 2021. godini planirano 80.000 KM. Zaključeno je da će Vlada FBiH i penzioneri nastaviti svoju saradnju, a sljedeći zajednički sastanak planiran je za maj piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79