Vlasti ignorišu prijedloge građana za sistemsku prevenciju femicida

Vlasti ignorišu prijedloge građana za sistemsku prevenciju femicida


Činjenica da vlasti u Bosni i Hercegovini ignoriraju prijedloge građana i aktivista za sistemska rješenja i prevenciju femicida pokazuje ozbiljan nedostatak reakcije i angažmana u borbi protiv ovog sveprisutnog problema.

Prema izvještaju, polovina slučajeva femicida u 2023. godini dogodila se upravo na području Tuzlanskog kantona, što dodatno naglašava hitnost i potrebu za efikasnim mjerama prevencije i zaštite žena.

Građani i aktivisti su se aktivno angažirali, iznoseći konkretne prijedloge za promjene u zakonodavstvu i implementaciji sistema koji bi pružili bolju zaštitu žrtvama femicida.

Međutim, zakoni koje je entitetska Vlada trebala predložiti nakon protesta i dalje su ostali na čekanju, što je uzrok sve veće frustracije i razočaranja u zajednici.

Femicid, kao najekstremniji oblik nasilja nad ženama, zahtijeva sveobuhvatni pristup uključujući edukaciju, osnaživanje žena, strože zakonske mjere, efikasnu primjenu zakona te sustavnu podršku žrtvama.

Ignorisanje prijedloga i sporost u donošenju potrebnih promjena predstavljaju ozbiljan propust koji može imati pogubne posljedice po sigurnost žena u BiH.

Dok se aktivisti i građani nastavljaju boriti za svoja prava i za bolju zaštitu, ključno je da vlasti konačno prepoznaju hitnost problema i poduzmu konkretne korake kako bi se zaustavilo nasilje i osigurala sigurnost svih žena u zemlji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija