Vlasti se bore sa migrantima, ali bezuspješno: Nezakoniti prelasci bh. granice porasli za 70 posto

Unatoč pojačanim naporima vlasti, broj nezakonitih prelazaka granice Bosne i Hercegovine dramatično je porastao.

Direktor Granične policije BiH, Mirko Kuprešaković, i njegov pomoćnik za organizaciju i operacije, Dragan Kulić, sastali su se s pomoćnikom direktora za specijalne operacije MUP-a Republike Srbije, generalom Dejanom Lukovićem, na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj, kako bi razmotrili ovaj rastući problem.

Sastanku su prisustvovali i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Darko Ćulum, te ravnatelj Službe za poslove sa strancima, Žarko Laketa.

Glavna tema razgovora bila je borba protiv organiziranog kriminala koji uključuje krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima.

Direktor Kuprešaković izjavio je da su zabilježeni slučajevi kada krijumčari koriste vozila i čamce preko rijeke Drine za nezakonite ulaske u BiH.

U prva dva mjeseca 2024. godine, Granična policija BiH zabilježila je povećanje nezakonitih prelazaka za skoro 70 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj trend ukazuje na pojačani migracijski pritisak i postavlja dodatne zahtjeve pred Graničnu policiju da efikasno štiti granice države.

U svjetlu ovih izazova, izraženo je zadovoljstvo zbog otvorenosti partnerskih policijskih agencija prema unaprjeđenju suradnje.

Planirano je intenziviranje zajedničkih patrola i razmjena informacija, što bi trebalo doprinijeti efikasnijem suzbijanju organiziranog kriminala i krijumčarenja ljudi. Dogovoreno je također i podizanje suradnje na višu razinu, uz stalnu razmjenu informacija i zajedničke operativne akcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79