Vlasti Srbije blokirale kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Fatmir Haxholli, tajnik Ureda Kosova za veze s Beogradom, izjavio je da su od ponoći na granici između Srbije i Hrvatske zaustavljena najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama kao odmazda nakon nedavne preporuke Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za prijem Kosova u tu organizaciju.

“Iz osvete i besmislene nervoze zbog glasanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, vlasti Srbije na prijelazu Batrovci, Srbija – Hrvatska, od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnike, državljane Republike Kosovo”, napisao je Haxholli na svom Facebook profilu.

Haxholli je istakao da blokiranje više od 300 građana predstavlja flagrantno kršenje ne samo briselskih sporazuma već i temeljnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama.

“Oni najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje s izgovorom ‘da je to naređenje iz Beograda'”, kazao je Haxholli, dodajući da će osobno posjetiti granični prijelaz između Srbije i Hrvatske kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom državljana Kosova.

Odluka Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o preporuci za prijem Kosova u tu organizaciju izazvala je bijes u službenom Beogradu, koji ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.

Iako su Kosovo i Srbija potpisali sporazum o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije u aprilu 2013., proces normalizacije zapao je u slijepu ulicu zbog stava Prištine o priznanju, koje Beograd čvrsto odbacuje.

Prijedlog za prijem Kosova u Vijeće Europe naći će se na dnevnom redu sastanka Odbora ministara vanjskih poslova 16. i 17. maja u Strasbourgu, kada se očekuje konačna odluka dvotrećinskom većinom ministara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79