Vlasti Srbije zabrinute: Helez navodno prodaje oružje Ukrajini iza leđa Predsjedništvu BiH

Vlasti Srbije zabrinute: Helez navodno prodaje oružje Ukrajini iza leđa Predsjedništvu BiH


Beogradske Večernje novosti, bliske vlastima Aleksandra Vučića, jutros su objavile vijest koja je izazvala paniku: tvrde da Sarajevo prodaje oružje Ukrajini, a da je glavni operativac u toj operaciji ministar odbrane BiH, Zukan Helez.

Prema pisanju Novosti, riječ je o tajnoj akciji koja ima za cilj uspostavljanje vojnotehničke saradnje između BiH i Ukrajine, uprkos zakonskoj zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme proizvedene u BiH u konfliktne zone.

Ove tvrdnje nisu potkrijepljene dokazima, već se pozivaju na anonimne izvore. Prema tim izvorima, operacija se odvija bez znanja Predsjedništva BiH, koje je nadležno za vanjsku politiku i vrhovni komandant Oružanih snaga BiH.

Novosti tvrde da ključnu ulogu u ovoj operaciji ima ministar Zukan Helez, koji navodno organizuje posjete ukrajinskih predstavnika preduzećima vojne industrije u FBiH radi dogovora o saradnji.

Jedan od tih predstavnika, Viktor Kruglov, nedavno je posjetio BiH kako bi pregovarao s rukovodstvom preduzeća “Guma co” iz Bugojna, koje proizvodi upaljače za artiljerijske i minobacačke granate.

Ove optužbe nisu potkrijepljene konkretnim dokazima, a Večernje novosti se oslanjaju na izjave svojih anonimnih izvora. Navode da su sve aktivnosti obavljane bez znanja Predsjedništva BiH, koje ima ključnu ulogu u vanjskoj politici i komandovanju Oružanim snagama BiH.

Prema njihovim tvrdnjama, Helez organizuje putovanja ukrajinskih emisara u BiH radi usaglašavanja vojnih saradnji s lokalnim vojnim preduzećima. Ove aktivnosti, navodno, uključuju i proizvodnju vojne opreme u preduzeću “Guma co”.

Situacija je izazvala značajnu zabrinutost u Srbiji, ali do sada nisu ponuđeni konkretni dokazi koji bi potvrdili ove tvrdnje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija