Vlasti u USK zatvaraju migrantske centre i najavljuju još radikalnije mjere

Mišljenja su da bi državne nadležne institucije drugačije postupale da je ovaj problem u nekon drugom bh. gradu, ali ovakva nebriga znači zabrinjavajući odnos jednih prema drugima

Predstavnici vlasti iz Unsko-sanskog kantona došli na za danas zakazanu hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosni i Hercegovine na kojoj bi poslanici trebali razmatrati posljedice migrantske krize u državi, ali prema najavama ta sjednica bi trebala biti otkazana, zbog čega su oni izrazili razočarenje prenosi Fokus.

Inicijativu za sazivanje ove sjednice podnijeli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) na čemu su im predstavnici lokalne vlasti zahvalni te kažu da su danas očekivali konkretne zaključke.

Mišljenja su da bi državne nadležne institucije drugačije postupale da je ovaj problem u nekon drugom bh. gradu, ali ovakva nebriga znači zabrinjavajući odnos jednih prema drugima.

Kako su naglasili, smatrali su da bi ovo bio dobar pokušaj pronalaska rješenja za ovu situaciju imajući u vidu činjenicu da je teret suočavanja sa sve većom najezdom migranata koji se kroz BiH kreću takozvanom balkanskom rutom, pao na lokalnu zajednicu.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić podsjetio je uoči sjednice ovog državnog parlamentarnog tijela, da su u tom kantonu četiri privremena prihvatna centra formirali kako bi migranti imali gdje prezimiti i kako bi se u tom periodu svi zajednički pripremili za novi proljetni val migranata.

Mustafa Ružnić

– Sada smo u situaciji da moramo zatvoriti ta dva centra “Miral” u Velikoj Kladuši i “Bira” u Bihaću odnosno izmjestiti ih na druge lokacije u nenaseljeno područje. Stoga smo očekivali da će na današnjoj sjednici biti zaduženo Koordinaciono tijelo da postupi po zaključcima Gradskog vijeća Bihaća i Vlade USK da se sačini akcioni plan i provede u roku od 30 dana u vezi s ovim pitanjem – pojasnio je Ružnić.

Najavio je da će biti iskorištene sve mogućnosti poput kapaciteta Zavoda za javno zdravstvo, Veterinarskog zavoda, Ministarstva unutrašnjih poslova USK da ova dva migrantska centra budu zatvorena ili izmještena, a lokaciju bi trebao odrediti Ured za strance.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća u kojem je nekoliko hiljada migranata smješteno u dva prihvatna centra, najavio je zatvaranje tih centara i poduzimanje i drugih radikalnijih mjera.

Šuhret Fazlić

Kako je podvukao i druge zemlje suočene su s ovim problemom, ali samo u BiH najveći teret je na gradu od 60.000 stanovnika koji nema kapacitete da se adekvatno suoči sa ovim izazovom.

U 2018. godine u USK-u registrirano je više od 19.300 ilegalnih migranata, a u tom periodu počinjeno je 77 krivičnih djela, dok je u prva tri mjeseca ove godine legitimirano više od 6.000 novih migranata, a zabilježeno 79 krivičnih djela i na stotine prekršajnih mjera što izuzetno usložnjava sigurnosnu situaciju u ovom kantonu, tvrde predstavnici vlasti u ovom dijelu BiH.

 

Borci traže da im se preusmjeri 20 miliona KM od vansudskih nagodbi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79