Voda sa osam javnih česmi u Tuzlanskom kantonu nije za piće

Prisustvo enterokoknih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona tokom marta izvršio je analizu vode sa 31 javne česme s područja Tuzlanskog kantona. Nakon analize utvrđeno je da voda s osam javnih česama nije bakteriološki ispravna i njena upotreba predstavlja zdravstveni rizik za građene.

Voda nije bakteriološki ispravna na pet česama u Tuzli, a to su Kiseljak prirodna mineralna voda, Hum Miladije, Sumporna voda Miladije, Ječmište i Jurišička česma. Tokođer, analiza je pokazala da su zdravstveno neispravne i vode sa česmi Bukovik Gornji u Srebreniku,
Avdićkuša česmi u Klokotnici na području Doboj Istoka, kao i Hajr voda u Donjim Vukovijama kod Kalesije.

Iz ZJZ TK saopćili su da prisustvo enterokoknih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće.

S druge strane, zdravstveno ispravna je voda na česmama koje se nalaze na lokalitetima: Par Selo – Tuzla, Slavinovići – Tuzla, Lipa Mosnik – Tuzla, Obodnica Marinovići – Tuzla, Dokanj – Tuzla, Kotornica – Živinice, Djedovača – Živinice, Hajr voda Šerići – Živinice, Tito i Alija – Banovići, Karabašić H. Enveru Erax Invest – Banovići, Kukuruzi Mionica III – Gradačac, Zrnić Ševko Vida II – Gradačac, Tursun Stjepan Polje – Gračanica, Cerić Orahovica – Gračanica, Petrak – Lukavac, Barutni – Lukavac, Majdan Modrac – Lukavac, Avdina i Ajšina voda Luka – Srebrenik, Marinuša – Sapna, Terzikuša – Teočak, Vitalj – Kladanj, Alijna voda Mihatovići – Tuzla i Kapavac – Čelić.

– Mi građanima stojimo na raspolaganju za sva pitanja. Važno je da, ako inspekcija utvrdi da voda nije za piće, da se to poštuje.

Građani često pomisle: “Pa pijem cijeli život vodu sa nekog izvora i ništa mi nije bilo, zašto sad da ne pijem”. Podcrtavam, voda koja ima mikrobiološko zagađenje može negativno utjecati na zdravlje – kaže Nadina Nuhbegović, specijalista higijene i zdravstvene zaštite iz ZJZ TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79