Voda u Nahorevskim brdima i dalje problem: Stanovnici nemaju pitku vodu

Voda u Nahorevskim brdima i dalje problem: Stanovnici nemaju pitku vodu


Više od 200 domaćinstava u sarajevskom naselju Nahorevska brda suočava se s ozbiljnim problemom vodosnabdijevanja.

Već danima nemaju pitku vodu, a problem traje još od prošlog ljeta kada su dobili obavijest da “voda nije za piće”.

Stanovnici traže pomoć bez uspjeha

Građani su se obratili svim nadležnim institucijama, ali rješenje još uvijek nije pronađeno. Situacija postaje posebno teška tokom ljetnih mjeseci kada su temperature visoke, a vodosnabdijevanje dodatno otežano.

Općina Centar osigurava cisterne

Iz Općine Centar su za Klix.ba izjavili kako su zbog problema u vodosnabdijevanju, izazvanih niskim vodostajem usljed visokih temperatura i suše, dopremili cisterne stanovništvu.

JKP “Vareš” prestao s radom na lokalnom vodovodu

JKP “Vareš” je od puštanja u rad lokalnog vodovoda Nahorevo održavao i upravljao sistemom te vršio naplatu vode od korisnika. Međutim, u aprilu 2023. godine obavijestili su Općinu Centar da više neće vršiti ove aktivnosti zbog povećanog obima posla u svom kantonu. Od tada, Općina Centar je u dva navrata raspisivala postupak javne nabavke za odabir firme koja bi preuzela održavanje i upravljanje vodovodom, ali nije bilo prijava.

Potrebna pomoć viših instanci

“Zbog ovih okolnosti, kao i činjenice da Kanton Sarajevo ima osnivača Kantonalnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’ koje odbija preuzimanje lokalnog vodovoda, poslali smo molbu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i Ministarstvu komunalne privrede da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema i daju nam upute kako dalje postupati,” stoji u saopćenju Općine Centar.

Odbijanje javnih preduzeća

Početkom godine, Općina Centar je uputila zahtjev svim javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo da se izjasne o preuzimanju održavanja i upravljanja lokalnim vodovodom. Preduzeća kao što su JKP Vodostan Ilijaš, Lokom d.o.o Sarajevo, Komunalac d.o.o Hadžići, i JKP Trnovo d.o.o Trnovo, svi su odbili zbog preopterećenosti u svojim matičnim općinama.

Stanovnici Nahorevskih brda i dalje čekaju na rješenje svog problema, nadajući se da će nadležne institucije konačno pronaći način da im osiguraju pitku vodu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija