Vodeći infektolog u Hrvatskoj Alemka Markotić: Rat u Sarajevu me je definirao kao osobu, ne bojim se vanrednih situacija

Direktorica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić trenutno je jedna od najaktivnijih žena u Hrvatskoj.

Radi se o jednoj od najvećih hrvatskih stručnjaka na području infektologije i kliničke imunologije.

Markotić je rođena u Zagrebu, srednju školu je završila u Zavidovićima u BiH, a fakultet u Sarajevu. Magistrirala je i doktorirala u Zagrebu. U periodu od 1992. do 1994. godine, boravila je i radila u opkoljenom Sarajevu kao ljekar opće prakse te u Caritasovoj ratnoj apoteci i ambulanti. Bila je i asistent na Medicinskom fakultetu.

Markotić je danas gostovala emisiji “Nedjeljom u 2” na HRT-u.

Između ostaloga, na uput “je li bilo teže u ratnom Sarajevu ili danas?”, Markotić je odgovorila:

– Rat je bio posebno iskustvo koje je mene odredilo kao osobu na neki drugačiji način i to tako da prihvatam neke teže situacije mnogo lakše od prosječnog čovjeka. Ne bojim se vanrednih situacija, smrti ili ljudi. Mislim da me rat definirao kao osobu. Ne mogu se uporediti rat i današnja situacija. To su različite situacije. Rat je bio direktan, niste vidjeli neprijatelja, ali ste znali na kojoj je strani i da uvijek može pucati na vas, ali ste znali ko to neće raditi. Danas ne znate ko može nositi virus i širiti ga i utoliko je situacija drugačija. U ratu vam je nestajalo sve pred očima, svo materijalno je moglo izgoriti i gorilo je ljudima za dvije-tri minute. Ono što ste imali u svojoj glavi i u svom srcu ste sačuvali

Kazala je da je bila suočena s raznim epidemijama i situacijama, ali da je ova iznimna za cijeli svijet, pa onda i za nju.

Dodala je da se ona nije testirala, jer nije bila u kontaktu s bolesnicima, te da živi sa majkom, koja spada u rizičnu grupu, ali da se i u kući pridržava svih mjera.

Kako ćemo se ponašati sljedećih 6 mjeseci?

– Nemam čarobnu kuglu. Niko ozbiljan se sada nije usudio puno prognozirati. Jedan dio zemalja se drži dosta dobro. Ali ne može se samo jedna zemlja s time izboriti. Infektivne bolesti mi često zovemo ograničavajućim bolestima. Uzroci se godinama proučavaju i imaju svoju dinamiku koja nam nije uvijek jasna. Stariji brat SARS je nestao nakon 6 mjeseci nakon 8.000 oboljelih. Ovaj sada radi to što radi. Brojne druge bolesti se pojave pa nestanu. Ebola je bila tri godine, ali ne stalno intenzivno. U svakom slučaju morat ćemo se jedno duže vrijeme ponašati odgovorno i sa žrtvama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79