Vodi li trag ukradene ikone do srpskih dobrovoljaca u Ukrajini

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu iz Luganska, staru 300 godina, ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, ukrajinska vlada otkrila je da je riječ o ukradenom ukrajinskom artefaktu, a brojni zvaničnici pozvali su da se sve ispita.

Vojne akcije

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o ovom slučaju, a ukrajinski mitropolit Epifanije izjavio je kako je ovaj skandal “politički gest” prema Rusiji, jer je ikona upravo s teritorije koja je sada pod kontrolom proruskih snaga. Član Predsjedništva Željko Komšić pozvao je svog kolegu Milorada Dodika da otkrije ko mu je dao ikonu.

Prema podacima ukrajinskih vlasti, u Rusiji je ratovalo više od 300 dobrovoljaca iz RS i Srbije. Mnogi od njih otvoreno su se nazivali pripadnicima ”Ravnogorskog četničkog pokreta” i na svojim internet-stranicama javno su se hvalili vojnim akcijama u Ukrajini.

Srbija i BiH ratovanje svojih državljana na stranim ratištima tretiraju kao krivično djelo. Međutim, Gavrila Stevića, prvu osobu u BiH optuženu za ratovanje u Ukrajini, ove godine je Sud BiH oslobodio za ratovanje u Ukrajini. Sud je naveo kako optužba nije dokazala da je Stević kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. A optužen je da je ratovao upravo na području Luganska.

Duboke veze

Odmah nakon što je odjeknuo skandal s ukradenom ukrajinskom ikonom, u javnosti su se pojavile teorije da su upravo srpski dobrovoljci veza putem koje je Dodik u konačnici došao do spornog artefakta.

Onaj koji je najpozvaniji da kaže kako je i putem koga došao do sporne ikone, dakle Milorad Dodik, za sada, mimo svojih običaja, šuti kao zaliven.

Ipak, nema nikakve sumnje da će ovaj, još jedan inkriminirajući detalj koji otkriva Dodikove duboke veze s Rusijom i njenim saveznicima dodatno otežati njegovu poziciju među zapadnim državama i njihovim diplomatima.

Narodna Republika Lugansk
Lugansk, grad iz kojeg potječe sporna ikona, nalazi se u istočnom dijelu Ukrajine. Nakon svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča u februaru 2014., Lugansk se našao pod kontrolom naoružanih proruskih pobunjenika koji su 27. aprila proglasili Narodnu Republiku Lugansk. Otad ova oblast nije pod kontrolom centralne vlasti u Ukrajini, a predsjednik samoproglašene države je Leonid Pasečnik (Pasechnik)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79