Vogošćani traže veću zašitu i prisustvo policije zbog migrantske krize

24.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Migranti svakodnevno odlaze iz Sarajeva vlakom prema Bihacu odakle dalje krecu prema drzavama Eurospke unije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zbog loše siguronosne situacije na području Općine Vogošća zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Amra Hasagić pokrenula je inicijatvu prema Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da poveća broj svojih službenika na ovom području.

Preventivno djelovanje

To je obrazložila činjenicom da je u proteklom periodu na području Općine Vogošća došlo do događaja koji su u značajnoj mjeri uznemirili građane. Smatra da Uprava policije MUP Kantona Sarajevo treba djelovati preventivno i alocirati veći broj policijskih službenika na područje Vogošće.

– Iako nismo općina koja ulazi u sastav Grada Sarajeva, smatram da zaslužujemo jednak ako ne i veći nivo zaštite s obzirom na težinu migrantske krize koju zajedno sa ostalim prigratskim općinama dijelimo – kazala je Hasagić.

Prema riječima policijskog komesara Nusreta Selimovića u Upravi policije MUP-a KS trenutno je upražnjeno 363 radnih mjesta policijskih službenika.

Veliki problem

To predstavlja veliki problem za nesmetano funkcionisanje ove Uprave, obzirom na to da su sve organizacione jedinice uključujući i one koje pokrivaju područje općine Vogošća, pogođene su problemom podkapacitiranosti.

– U ovom trenutku nije moguće institutom otkomande obezbijediti dodatni broj policijskih službenika. Trenutno se provodi procedura prijema novih službenika u početnom činu policajac — 200 izvršilaca, čijim prijemom će se omogućiti popunjavanje upražnjenih radnih mjesta – istakao je Selimović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79