Vojin Mijatović kod Vječne vatre: 100% sam Srbin, 101% Bosanac, ovo je naša država i nemamo rezervu

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović danas je zajedno sa delegacijom stranke položio vijenac pred Vječnom vatrom i tako na simboličan način obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kako ističe Mijatović ZAVNOBIH predstavlja jasne temelje na kojima Bosna i Hercegovina treba da funkcionira.

“Danas sam u delegaciji SDP-a položio vijenac pred Vječnu vatru. Nadam se da će vrijeme koje je ispred nas biti signal da što više ljudi u Bosni i Hercegovini počne da shvata da je ovo naša država i da nemamo rezervnu i da ono što je napisano u ZAVNOBIH-u predstavlja jasne temelje na kojima treba da funkcionira Bosna i Hercegovina. Svi naši preci su u ZAVNOBIH-u vrlo jasno rekli, ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska nego zemlja svih njih, tačnije zbratimljena Bosna i Hercegovina. Ko god osporava ovu državu, postavlja se pitanje da li osporava i sebe i svoje postojanje”, ističe Mijatović za Klix.ba.

Paradoksalnom se čini informacija da je prema nekim podacima, Vojin Mijatović zapravo prvi Banjalučanin u novijoj historiji Bosne i Hercegovine koji je položio vijenac ispred Vječne vatre.

“Malo sam istraživao o tome ali nisam uspio naći mnogo više podataka. Ako sam zaista prvi Banjalučanin koji je poslije rata položio vijenac, utoliko je to još veća čast za mene i moju porodicu”, navodi Mijatović.

Stranke iz Republike Srpske godinama osporavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine što je poprilično paradoksalno s obzirom na činjenicu da većina stranaka i čelnika iz ovog bh. entiteta često zna naglašavati kako se upravo njihove ideje i njihovi programi temelje na antifašističkim tekovinama. Mijatović smatra da je jasno u historiji zapisano šta predstavlja antifašizam.

“Antifašističke tekovine nisu švedski stol pa da se uzima samo ono što nama odgovara. Jasno je zacrtano šta je antifašizam i šta je ZAVNOBIH. Mislim da se odbacivanjem ovog datuma odbacuje i sve što postoji u Bosni i Hercegovini. Što prije shvatimo da svi moramo obilježavati ovaj dan, utoliko će nam svima biti bolje”, zaključio je potpredsjednik SDP-a u razgovoru.

“Neko mi sinoć reče da ću biti danas prvi Banjalučanin koji poslije rata polaže cvijeće ispred Večne vatre na današnji dan. Ako je tako, ponosan sam jer ZAVNOBIH je zakletva mog Dragutina i Dušana i zakletva moja. Ja sam isti kao i moji djedovi, neka se menja ko želi, ja neću i ne mogu jer izdao bih sebe! 100 posto sam Srbin, a 101 posto Bosanac i Hercegovac. Imam pravo na to, ponosan sam na to! Neka večno zivi naša domovina Bosna i Hercegovina, slobodna i zbratimljena! Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti!”, kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79