Vojnici EUFOR-a prošetali Sarajevom

Dodatne snage EUFOR-a ovih dana su stigle u Bosnu i Hercegovinu, a pojedini vojnici evropske vojne misije danas su prošetali i ulicama Sarajeva.

Reporter Klix.ba izvještava da su vojnici opušteno šetali gradom i razgledali izloge te da su izvazvali pažnju prolaznika.

Podsjetimo, nakon što je Rusija napala Ukrajinu vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

U prethodnim danima su na društvenim mrežama objavljivani videosnimci oklopnih vozila na ulicama Bosne i Hercegovine, a riječ je o vozilima koja pristižu u sklopu misije Althea.

Prije nekoliko dana je u okviru tog plana pristiglo 500 vojnika, ranije su raspoređena američka vozila Humvee, a Rumunija je nedavno poslala vod koji se sastoji od oklopnih transportera, ali i vozila logistike i podrške, koji će također biti raspoređeni.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku. Osim toga, kao mjera predostrožnosti, Francuska će u narednom periodu izvesti nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona iznad bh. neba piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79