Vojnici HVO u Ahmićima su ubili 116 bošnjačkih civilia

Za masakr u Ahmićima po komandnoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 i Drago Josipović na 12 godina zatvora

Na današnji dan prije 29 godina u selu Ahmići u BiH ubijeno je 116 bošnjačkih civila.

Snage HVO-a su 16. aprila 1993. ubile 116 Bošnjaka, među kojima 32 žene i jedanaestero djece, među kojima je bila i jedna beba. Bio je to najveći pokolj u sukobu Armije RBiH i HVO-a.

Prema opisima svjedoka, vojnici HVO-a su u selo Ahmići ušli u više malih grupa od pet do deset vojnika, koji su upadali u kuće stanovnika i tjerali ih iz njih ili ih ubijali na njihovim pragovima. Bilo je posve jasno da je riječ o civilima, ali to pripadnike HVO-a nije zaustavilo u provođenju masakra. Cijeli Ahmići su zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, najvjerojatnije bacačima plamena.

Za masakr u Ahmićima po komandnoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Kordić s vrhom HDZ-a nakon odslužene kazne / FOTO: RSE

Kordić je u međuvremenu odslužio svoju zatvorsku kaznu, i to u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79