Vojnici i policajci katolici na Bobovcu molili za domovinu

Katolici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i policajci iz više kantona i nivoa vlasti BiH, 21. oktobra su na Bobovcu po 20 put učestvovali u hodočašću „Molitva za Domovinu“.

Euharistijsko slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marka Mede i vojnog vikara Slovenske vojske patera Mateja Jakopiča.

“S jednakim žarom molimo za sve ljude u Bosni i Hercegovini, bez obzira kako se zovu i na koji se način Bogu mole i klanjaju. Molimo za njihovu sreću, međusobnu slogu i svaki napredak, za dijalog kao jedini način riješavanja svih pitanja, za trajan i pravedan mir. Molimo za razboritost i mudrost”, rekao je u prigodnoj propovijedi mons. Vukšić.

Svetoj misi na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, a uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije general Ivica Jerkić

U hodočašću su sudjelovali i vjernici iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića, poslanice iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Marine Pendeš i ambasadora Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivana Sabolića.

Na hodočašću su sudjelovali i komadanat Zapovjedništva za podršku OSBiH general Marko Stojčić, komadant 4. pješačke brigade OSBiH brigadir Zdravko Rezo te vojni predstavnici Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kao i ostali vojni i policijski funkcinoeri u BiH.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je 22. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i 20. vojno-redarstveno hodočašće na Bobovac, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79