Vojska ide na granicu, hoće li se postavljati žica?

Ako Hrvatska, odnosno Evropska unija, zatvori svoje granice zbog migranata, Bosna i Hercegovina mogla bi i svoju istočnu granicu hermetički zatvoriti, a jedna od opcija je postavljanje žice prema Srbiji i Crnoj Gori.

Prati se situacija

Zbog kritične situacije Vijeće ministara BiH već je od Predsjedništva BiH zatražilo dozvolu za slanje pripadnika Oružanih snaga na granicu kako bi se sprečavali nelegalni ulasci, a kako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio, jedna od opcija je i postavljanje žice ako situacija izmakne kontroli.

– U tom slučaju, moraju se institucije o tome očitovati i naći finansijska sredstva – kazao je Mektić.

S druge strane, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prekjučer je potvrdio da je potpuno zatvaranje granice za migrante jedna od opcija. Istakao je da je trenutno u BiH oko 4.000 migranata, ali da se prati situacija u Grčkoj, gdje ih je oko 70.000. Veliki dio njih mogao bi krenuti prema BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je za „Avaz“ da je postavljanje žice na granicu teško izvedivo zbog finansija i konfiguracije terena.

– Znate kakva je naša istočna granica. Tu je skoro nemoguće postaviti žicu, možda samo na neke dijelove – upozorava Ujić.

On ističe da je jedini izlaz iz krize u čuvanju granice.

Akcioni plan

– Jedini način da ovu krizu prevaziđeno jeste stopostotna kontrola granice. Nije nam u interesu da otvaramo nova smještajna mjesta za migrante. To mora biti jača kontrola. Granična policija napravila je akcioni plan i mi ga možemo realizirati uz dodatne snage – kazao nam je Ujić.

Zatvaranje granice, prema njegovim riječima, može biti rješenje, ali ne trajno.

– Jedina naša šansa da ne izvučemo deblji kraj jeste da broj migranata koji uđe u BiH, iz naše države i izađe – zaključuje Ujić.

Inspektori na stanicama

Ujić kaže da su, zbog kritične situacije u Unsko-sanskom kantonu, inspektori Službe od sinoć na terenu:

– Raspoređeni su na autobuskim i željezničkim stanicama u Sarajevu i Tuzli. Oni uzimaju biometrijske podatke od svih migranata. Niko ko nije registrovan neće se moći šetati po BiH. To nećemo dozvoliti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79