Volkswagen poslovao s gubitkom od 800 miliona eura

U prvoj polovini ove godine Volkswagen je poslovao uz gubitak od 800 miliona eura. Zbog toga će morati smanjiti iznos dividendi za dioničare.

Skandal potresa Volkswagen: Tajni snimci pokazuju kako je pripreman obračun s Preventom

 

U istom periodu prošle godine kompanija je ostvarila profit od 10 milijardi eura. Prodaja ove njemačke automobilske grupacije je pala za 23,2 posto. Smanjile su se i isporuke za 27,4 posto, objavila je američka televizija CNBC.

Na godišnjoj skupštini Volkswagena bit će predloženo da se za fiskalnu 2019. dividende isplaćuju u iznosu od po 4,80 eura po dionici. Plan je bio da to bude 6,50 eura.

Uprkos brojnim poteškoćama, u ovoj njemačkoj korporaciji očekuju da će profitabilno poslovati tokom ove godine.

Frank Witter, član odjela za menadžment, finansije i informacione tehnologije u Volkswagenu, poručio je da je ovo jedna od najizazovnijih godina za grupaciju s obzirom na pandemiju koronavirusa.

“Istovremeno smo uspostavili mjere koje podrazumijevaju smanjivanje troškova i osiguravanje likvidnosti, što nam je omogućilo da ograničimo utjecaj pandemije na naše poslovanje”, dodao je Witter.

Kako je kazao, otpimističan je po pitanju poslovanja Volkswagena u drugoj polovini godine prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79