Voloder ‘ruku’ za budžet naplatio 1,7 miliona KM od Autocesta, i sljedećeg s liste ‘završila’ SDA

Ne tako davno u 2019. godini Elmedin Voloder kao tadašnji zastupnik Nezavisnog bloka, mimo organa stranke je glasao za budžet Federacije, a na prijedlog Vlade SDA, HDZ BiH i SBB. Voloder je potom i pristupio Klubu SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a danas je imenovan za v.d. direktora Autocesta FBiH, nakon što je Adnanu Terziću (SBB) istekao mandat.

I te 2019. godine samo pet dana od dana izglasavanja budžeta Voloderova firma Divel je prošla na tenderu Autocesta FBiH.

„Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine” donijelo je ODLUKU o izboru najpovoljnijeg ponuđača u pregovaračkom postupku s objavom obavještenja i Ugovor za nabavku usluga: „Nadzor na izgradnji Sarajevska obilaznica – (lot 3b)”, u vrijednosti od 1.708.196,49 KM sa uračunatin PDV-om dodjeljuje se ponuđaču: grupa ponuđača – „Divel” d.o.o. Sarajevo, „Saraj inženjering” d.o.o. Sarajevo i Institut za građevinarstvo ,,IG” d.o.o. Banja Luka koji je u pregovaračkom postupku s objavom obavještenja, dostavio prihvatljivu konačnu ponudu sa najnižom cijenom“, navodi se u tadašnjoj odluci.

Ovo je odmah bilo sumnjivo rukovodstvu Nezavisnog bloka, te je javno zatraženo od Tužilaštva da istraži ovakvo djelovanje. Nažalost epiloga nije bilo, kao i u nizu drugih sličnih događaja, kada je riječ o kupovini ‘ruku’ parlamentaraca.

Inače, Voloder je u Federalni parlament ušao sa kompenzacijske liste Nezavisnog bloka, dakle, ne voljom građana. Ukoliko i zvanično postane direktor Autocesta FBiH u Zastupnički dom Parlamenta FBiH ulazi sljedeći s kompenzacijske liste, a to je Ramiz Karić iz Srebrenika.

No, Patria saznaje da se u vrijeme prelaska Volodera u SDA uporedo vodio i proces pregovora Karićevog prelaska, te mu je u Centrali SDA rečeno još 2019. godine da će Voloder biti ministar ili direktor, a da će on ući u Parlament, te je i Karić potpisao pristupnicu.

U privatnom sektoru Voloder je napravio tri firme koje zapošljavaju desetine stručnjaka. Radi se o građevinskim, odnosno kompanijama iz oblasti cestovne infrastrukture, koje su angažirane na projektu gradnje autoceste.

Sukob interesa, navodno je riješio prodajom dijela udjela suvlasnicima u firmama, ali je tender iz 2019. godine i dalje ostao pod velom tajne i sumnje da je zbog dizanja ruke zaradio više od milion KM.

„Upozoravali smo na brutalne krađe izbora 2018. godine, kupovinu zastupnika u Parlamentu FBiH nakon tih izbora da bi održali ovakvu vlast. Davanje višemilionskih tendera iz javnih poduzeća privatnim firmama potkupljenih zastupnika Elmedina Volodera i Eldina Vračea, koji su ‘promijenili strane’ i postali zagovarači ovakve vlade i hobotnice, isticali su ranije iz Nezavisnog bloka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79