Volonteri koji od vatre brane Jablanicu: Nadamo se dužoj kiši koja bi sve riješila

Šumski požari ponovo su aktivirali širom BiH, a najozbiljnija situacija je u okolini Mostara, Jablanice, Konjica i Stoca.

Svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i bore se da vatru stave pod kontrolu, a njima su se pridružili volonteri, te lokalno stanovništvo koje se bori da spasi svoju imovinu.

Danas se ponovno aktivirao požar na Čabulji, lokalitet Bogodola. Požar na području Zvekuše u konjičkoj općini također se rasplamsao. Poslijepodne je šuma planula u selu Stojkovići. Radi se o jako nepristupačnom terenu.

Vatra gori na nepristupačnom terenu iznad Donje Jablanice, a požar gase vatrogasci iz Jablanice, lokalno stanovništvo i volonteri.

-Poslije kiše u utorak nadali smo s da je gotovo sa požarima. Međutim u danima poslije kako su temperature rasle na požarištu u Donjoj Jablanici su se pojavljivali manji požari. Vatra je brzo zahvatila suho lišće, korijenje i panjeve koji su ostali da tinjaju jer ih kiša nije uspjela ugasiti. Pripadnici DVD, PVJ Jablanica i volonteri su svaki dan na terenu i uspijevaju staviti pod kontrolu ove manje požare. Svaki dan uslijed visokih temperatura požari se pojavljuju na novim lokacijama. Stalno imamo ekipe koje su na terenu i one koje su u pripravnosti ali požari ne posustaju i to veoma iscrpljuje naše ograničene resurse. U gašenju je do sada tri puta pomagao i Helikopterski servis RS. Nadamo se dužoj kiši koja bi sve riješila – kazao je Sejo Ivković, jedan od volontera koji gase požare na lokalitetu Donje Jablanice novinarima Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79